Kultūra

Eslingenā latvieši pieskandina ielas un koncertzāles

Kultūra

Spēlmaņu nakts žūrija aizvadīto teātra sezonu raksturo kā līdzenu

Rotu izstāde "Vasaras simfonija cīruļa sirdī"

«Putti» galerijā krāšņu rotu izstāde «Vasaras simfonija cīruļa sirdī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

„Vasaras simfonija cīruļa sirdī” – tik poētisks un tēlains nosaukums dots laikmetīgo rotu izstādei, kas no ceturtdienas būs apskatāma mākslas galerijā „Putti”. Tajā piedalās rotu mākslinieki no deviņām valstīm, katrs piedāvājot savas izjūtas par vasaru. Kā redzams – vienu iedvesmo ziedi, otru – Sahāras smiltis, bet citu – kukaiņu pasaule. Rotas ir tematiski dažādas – romantiskas, filozofiskas, arī ironiskas.

„Kā jau daudzi darbi mūsu galerijā, tie mazliet var provocēt, bet tie var arī izraisīt tādu pārsteiguma efektu cilvēkā, ka viņš paskatās vienreiz, paskatās otrreiz un uzsāk sarunu pat ar nepazīstamu cilvēku," stāsta galerijas vadītāja Zane Putāne.

Pilnīgi droši, ka ne viens vien nepazīstams cilvēks ar jums vēlēsies uzsākt sarunu, ja jūs būsit izrotājušies ar izstādē pārstāvētās Dienvidkorejas mākslinieces Jojai Lī ļoti iespaidīgajām piespraudēm kukaiņu formā, par tām sajūsmā ir arī galerijas pārstāve Ilze Līdere.

„Mani visvairāk uzrunā šis te jaukais kukainis, kolosāla piespraude, ļoti arī netradicionāli salikti materiāli, veikti sakombinēti – sudrabs kopā ar vienkārši plastmasu un dabīgās vardes ādu. Bet nevajag to atkal uztvert ļoti sāpīgi, tas ir īsts mākslas darbs

Šo rotu uzliekot, tērps vairs nespēlē nekādu lomu, galvenais ir rota. Ar šādu vienu rotu mēs varam atrisināt visa tērpa būtību," viņa stāsta.

Ja ar Dienvidkorejas mākslinieci Jojai Lī, iespaidīgo kukaiņu autori, galerija „Putti” sadarbojas pirmo reizi, tad vairāku citu izstādē pārstāvēto autoru rotas galerijā jau bijušas skatāmas vairākkārt un viņu veikums pie mums ļoti gaidīts. Tā piemēram, šoreiz ļoti interesanti ir iepazīt bulgāru mākslinieka Simeona Šomova jauno kolekciju:

„Viņam vispār ir ļoti romantiski darbi, piemēram, šeit ir auskaru komplektiņš, kurā uz viena ir redzama sieviete, uz otra – vīrietis, nosaukums ir „Tuvums”, ar domu, ka tuvu viņi ir, bet gluži kopā tomēr ne. Romantiski ir arī lielie, garie auskari, kas saucas „Mīlestība”. Un vēl viņam ir vesela jauna kolekcija, kurā šoreiz viņš ir izmantojis smiltis no Sahāras. Piemēram, rokassprādze, ko veido stiklots ietvars, un, to valkājot un kustinot roku, tās smiltis kustas, un tas tāds atraktīvs, mazliet humoristisks elements. Šo pašu paņēmienu viņš izmantojis auskaru komplektā un kaklarotā," atklāj Zane Putāne.

Darbus ar izteiktu humora piedevu rada Reka Lorinca no Ungārijas, bet tie ir vienlaicīgi arī ļoti eleganti un skaisti, un teju vienmēr tajos izmantotas pērles, tā, piemēram, šoreiz viens no darbiem būs zeltīts peļu slazds, kurā kā ēsma liktas pērles un darbs saucas „Paņem piespraudi un bēdz!”.

Asprātīgi ir arī izstādē pārstāvēto japāņu mākslinieču - Akiko Kuriharas un Līsas Hašimoto veikumi. Ar Akiko darinātajām brošiņām kā tabletītēm esot iecienījuši rotāties Latvijas ārsti, tāpat Latvijā populāras ir arī Līsas speciāli it kā mazliet vecinātās rotaslietas.

Izstādē piedalās arī pieci Latvijas mākslinieki, viņu vidū Māris Šustiņš.

„Šeit mēs redzam no titāna veidotu piespraudi par kosmisko tēmu – „Zvaigžņu lietus” – Šustiņam vispār ļoti patīk strādāt ar titānu, kas ir viegls materiāls, līdz ar to no tā var veidot lielas formas. Titānu karsējot dažādās temperatūrās, var iegūt dažnedažādas nokrāsas – šeit šajā piespraudē mēs redzam zilgani violetas, zaļganīgas un sarkanbrūnas nokrāsas," rotas raksturo Zane Putāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti