Kultūra

Mūzikas akadēmijas Gada balvas

Kultūra

Klajā nācis jauns klasiskās mūzikas albums "Dzimuši 1906. Dārziņš. Ivanovs"

Pabeigta Rīgas Doma ērģeļu mazā prospekta restaurācija

Pilnā krāšņumā pēc restaurācijas atklājies Rīgas Doma mazais ērģeļu prospekts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Domā visā savā krāšņumā atklājies mazais ērģeļu prospekts, jo tieši pirms Ziemassvētkiem pabeigta tā restaurācija. Tik fundamentāli atjaunots mazais prospekts ir pirmo reizi tā 400 gadu vēsturē, un šobrīd tas atguvis ļoti līdzīgu izskatu, kāds tam bija sākotnēji - 1601.gadā. Jau šonedēļ restauratori uzsāk darbu pie Rīgas Doma lielā ērģeļu prospekta atjaunošanas, ko iecerēts pabeigt šī gada nogalē.

Sarunas ar restauratoriem Rīgas Doma atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis rosina sākt Doma centrālās ejas vidū, no kurienes tikko atjaunotais ērģeļu mazais prospekts vislabāk redzams un novērtējams. Tas tiešām priecē acis ar savu krāšņumu, un izskatās atšķirīgs no tā, kādu to atceras pirms restaurācijas.

„Tas ir 1601.gada izstrādājums 2016.gada interpretācijā. Tā teikt, cēlums ir redzams, kāds tas ir bijis 1601.gadā. Šis cēlums atkal atklājās 23.decembrī Ziemassvētku dievkalpojumā. Visi, kas uz to bija, tik ātri projām negāja, visi skatījās uz atjaunoto mazo ērģeļu prospektu," stāsta Ronalds Lūsis.

Prospekta atjaunošana ir rezultāts ļoti rūpīgam izpētes darbam, jo gan mazais, gan lielais ērģeļu prospekts 400 gadu laikā ir daudzkārt pārveidoti – gan to stabules, gan kokgriezumi, gan krāsojums.

Mazā prospekta centrālā daļa tagad ir redzama kā pirmssākumos, vienīgi tās abas malas nerotā vis slēģi, kā tas sākotnēji bijis, bet gan ornamentāli spārni, kas tika pielikti 1707.gadā un bija saglabājušies līdz mūsdienām.

Polihromā koka restaurācijas vecmeistare Aida Podziņa stāsta, ka restauratori daudz diskutējuši par to, kādu krāsojumu izvēlēties, jo gadsimtu gaitā tas klāts slānu slāņiem:

''Tātad tas ir sākotnēji bijis brūns ar zeltu, ar polihromijas detaļām, tad tālāk ir bijis zils marmorējums atkal ar zeltu un polihromijas detaļām, tad ir bijis balts ar zeltu, un tad ir pazudusi tā polihromija, un tad ir tas smilšu krāsojums, ko mēs tagad pēdējā laikā redzējām. Tie uzslāņojumi bija tik daudz kārtu kārtām, ka vienkārši jau forma un plastika bija pazudusi zem tiem krāsojumiem”.

Restauratori krāsu slāņus ņēmuši nost, atjaunojuši plastiku un rezultātā lēmuši par labu sākotnējam brūnajam krāsojumam ar zeltu.

Aida Podziņa uzsver – tik fundamentālu atjaunošanu Doma ērģeļu prospekti piedzīvo pirmo reizi:

„Vienmēr ir tikai pielabots, pielabots, tāpēc ka tas ir liels, sarežģīts [darbs], un faktiski tā fundamentāli neizdarītie darbi arī ir atstājuši sekas, kad beidzot jau tas bija tādā stāvoklī, ka vairs nevar atlikt. Tieši tāpēc mums tagad arī ir liela atbildība to tiešām kārtīgi sataisīt, lai tas būtu uz vismaz 100 vai vairāk gadiem”.

Jau ilgus gadus Doma ērģeļu mazajam un lielajam prospektam ir tikai dekoratīva nozīme. Stabules tajos skanēja līdz 1883.gadam, kad Valkers uzbūvēja jaunās, tagad tik slavenās Doma ērģeles. Tās atrodas aiz lielā prospekta, bet skaniski nav ar to saistītas.

Taču arī prospektos esošās stabules ir ļoti īpašas, tās izgatavojis sava laika ļoti slavens ērģeļmeistars Heinrihs Andreass Konciuss. Stabules restaurē šī amata meistars Alvis Melbārdis, un, kā izrādās, dara to turpat uz vietas baznīcā, jo izmērā lielās stabules vadāt apkārt ir ļoti neērti un neekonomiski.

Alvis Melbārdis vienā no baznīcas sānmalām izveidojis mazu, ar sienu atdalītu darbnīciņu, kur liek lietā arī daudz radošās izdomas, lai gadsimtu gaitā bieži vien stipri deformētās stabules atjaunotu. Šobrīd visvairāk raižu sagādājot lielā prospekta garāko stabuļu tā saukto kāju atjaunošana.

„Ja tā paskatās, šai stabulei tā kājas apakša ir ļoti sagofrējusies, un nebūtu pieļaujams, ka tā tas turpinās. Tā ir viena no tādām grūtāk risināmām lietām, kurai jāapdomā dažādi risinājumi. Man ir vairākas idejas,” saka Alvis Melbārdis.

Šobrīd Alvis Melbārdis sācis darbu pie Doma ērģeļu lielā prospekta stabuļu atjaunošanas, bet viņa darba rezultātu jau var novērtēt, aplūkojot nesen restaurēto mazo prospektu.

Plānots, ka darbs pie lielā prospekta ilgs visa šī gada garumā un atjaunotu visā savā godībā to ieraudzīsim šī gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti