Par gada ilgtspējīgāko ēku atzīst Dabaszinātņu centru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Par ilgtspējīgāko ēku 2017.gadā atzīts Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņkalnā. Konkursa „Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2017” uzvarētāji tika paziņoti svinīgā ceremonijā 21.septembrī, informē konkursa rīkotāji.

Latvija pagaidām ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur jau piekto gadu pēc kārtas tiek organizēts konkurss par ilgtspējīgāko jeb citiem vārdiem – vērtīgāko ēku.

Konkursa „Ilgtspējīgākā ēka un projekts” mērķis ir meklēt un izcelt objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums. Konkursa devīze – ilgtspējīgs=pārdomāts=pamatots.

Konkursam ir trīs kategorijas: “Ilgtspējīgākā ēka”, “Ilgtspējīgākais projekts”, “Ilgtspējīgākā studentu ideja”. Kopumā tika saņemti 17 pieteikumi, pieteikumu sarakstā bija sabiedriskas ēkas, privātmājas, studentu idejas, ēku ieceres ar īpaši pārdomātiem risinājumiem un “zaļo tehnoloģiju” izmantojumu.

Kategorija „Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2017”

Kategorijā iespējams pieteikt ēkas, kuras ekspluatācijā nodotas vismaz pirms gada un izturējušas vismaz vienu apkures sezonu.

1.vieta – Latvijas Universitātes Dabaszinātņu Akadēmiskais centrs, pasūtītājs Latvijas Universitāte, projekts “Sestais Stils”, būvnieks “LNK Industries Group”.

Annas koka skola
Annas koka skola

2.vieta – “Annas Koku skola”, pasūtītājs “Annas Koku skola”, projekts arhitekts Vladimirs Neilands, būvnieks “Alti A”.

Turaidas kvartāls
Turaidas kvartāls

3.vieta – “Turaidas kvartāls”, pasūtītājs “MC Turaida Property”, projekts “DO Studio”, būvnieks UAB „Litana ir Ko”.

Publiskās ārtelpas apakškategorijā atzinību saņēma labiekārtojums Pļavnieku “Zaļā birzs” par saudzīgu attieksmi pret dabu un izcilu atpūtas zonas izveidi.

Kategorija „Ilgtspējīgākais projekts Latvijā 2017”

Kategorijā tiek pieteikti vēl neuzbūvētu ēku projekti vai pavisam nesen ekspluatācijā nodoti objekti. Šajā kategorijā tiek vērtēti pārdomāti teorētiskie risinājumi. Šogad netika piešķirtas vietas, bet divi objekti novērtēti kā “Labākais komercobjekts” un “Labākais publiskais objekts”.

Magdelēnas kvartāls (projekta vizualizācija)
Magdelēnas kvartāls (projekta vizualizācija)

“Labākais komercobjekts” – “Magdelēnas kvartāls”, pasūtītājs “Vastint”, projekts “Didrihsons arhitekti”.

Ķekavas sākumskola (projekts)
Ķekavas sākumskola (projekts)

“Labākais publiskais objekts” – Ķekavas sākumskola, pasūtītājs Ķekavas pašvaldība, projekts “Eja”, būvnieks “Abora”.

Atpūtas vieta Lucavsalā
Atpūtas vieta Lucavsalā

Atzinību šajā kategorijā saņēma izzinoša atpūtas vieta Lucavsalā par dabai draudzīgu risinājumu ar izglītojošu funkciju.

Kategroija „Ilgtspējīgākā studentu ideja Latvijā 2017”

Šogad kategorijā tika piešķirta tikai 1.vieta un atzinības.

Akustiskie paneļi
Akustiskie paneļi

1.vieta – Estere Savicka, RDMV, akustiskie paneļi “Kuš”

Atzinība šajā kategorijā tika piešķirta Montai Blumbergai, RDMV, par gaismekli “Čemurziedis”, Artūram Kirinam, “Saules skola”, par skolēnu pašpārvaldes telpu interjeru, Rīgas Celtniecības koledžas studentu grupai par Radošo darbnīcu attīstības priekšlikumu.

Konkursu „Ilgtspējīgākā ēka un projekts Latvijā” organizē biedrība “Building Design and Construction Council” un izdevumi „Latvijas Būvniecība”, „Latvijas Architektūra”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti