Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Spārīti

"Ak, svētā Lestene!"- izstāde un tikšanās ar unikālās Lestenes baznīcas restauratoriem

Nacionālajā bibliotēkā - tikšanās ar Lestenes baznīcas restauratoriem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 19. oktobrī plkst. 16.00 notiks sarunas par Lestenes baznīcas iekārtas atjaunošanas gaitu un tikšanās ar restauratoriem. Pasākums notiek Tukuma muzeja ceļojošās izstādes „Ak, svētā Lestene!” ietvaros.

Lestenes baznīcas kancele un altāris atjaunots no Rundāles pils muzejā saglabātajām iekārtas detaļām, pēc fotogrāfijām rekonstruējot zudušos fragmentus.

2016. gada vasarā baznīcā atgriezās altāra konstrukcija, bet rudenī – restaurētā kancele. 2017. gadā tiek restaurētas altāra centrālās kompozīcijas – Jēzus Golgātas grupas figūras. Altāra fona gleznojumu, izmantojot Zemītes baznīcas gleznojumu koloristiku, rekonstruējusi restauratore Līga Jansone, jo pati Lestenes baznīcas altārglezna nav saglabājusies.

Pasākumu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklās Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola. Kā restaurācijas process norisinās, pieredzē dalīsies Gunārs Grīnfelds, Zinaida Grīnfelde, Līga Jansone, Ivars Ķivulis, Gundega Liepa, Inese Mežkaze. Savukārt par Latvijā atjaunotajiem baznīcu interjeriem uzstāsies Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis.

Pasākuma ietvaros tiks atklāta arī Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda īpašā akcija, kur sabiedrība aicināta ar ziedojumiem atbalstīt Lestenes baznīcas interjeru, it īpaši altāra, figūru un detaļu restaurāciju. Kā informē Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda valdes priekšsēdētāja Sabīne Branta, restaurējamās figūras un to restaurācijas izmaksas varētu sasniegt teju 45 000 eiro. Piemēram, sv. Pētera figūras izmaksas ir 4500 eiro, Mozus - 4500 eiro, sv. Jāņa - 10 000 eiro. Ir zināms, ka pirmās figūras - eņģeļa, kas atrodas virs portāla dzegas -, restaurācija notiek ar Rundāles pils muzeja direktora Imanta Lancmaņa atbalstu.

Tukuma muzeja ceļojošā izstādē „Ak, svētā Lestene!” sendienu fotogrāfijas uzbur vīziju par kādreizējo baznīcas iekštelpu greznību, atspoguļo vēsturiskos notikumus, kā arī sniedz ieskatu baznīcas kokgriezumu restaurācijas gaitā. Izstāde Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrija galerijā (5. stāvā) skatāma līdz 20. oktobrim. Ieeja - bez maksas.

Ņemot vērā ierobežoto vietu skaitu, pasākums Nacionālajā bibliotēkā notiek ar iepriekšēju pieteikšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti