Ārpus Rīgas

"Neatkarīgās Tukuma ziņas" redaktore Ivonna Plaude par varas līdzsvaru pašvaldībās

Ārpus Rīgas

''Talsu Vēstis'' žurnāliste Mārīte Jankeleviča par veselības veicināšanas projektu

Kuldīgā piepilda sen lolotu sapni – visi mūzikas skolas audzēkņi mācās vienā ēkā

Kuldīgā piepilda sen lolotu sapni – visi mūzikas skolas audzēkņi mācās vienā ēkā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kuldīgā durvis vērusi rekonstruētā mūzikas skola, tādējādi ilgi lolotais skolas sapnis – nokļūt visiem audzēkņiem zem viena jumta, papildināt veco skolas ēku ar jaunu piebūvi - tagad ir īstenojies.

Vienlaikus sakārtotai skolas videi un jaunām iespējām ēkas renovācija kļuvusi arī par izaicinājumu arhitektam un būvniekiem – kā seno ēku sapludināt ar veco tā, lai Kuldīgas vecpilsēta nezaudētu savu kultūrvēsturisko šarmu.

Jau daudzu gadu garumā Kuldīgas mūzikas skolas direktore Maruta Rozīte klauvējusi pie daudzām durvīm, lai izdotos, viņas vārdiem sakot, rozā sapnis.

Par nepieciešamību paplašināt mūzikas skolas ēku viņa sākusi domāt jau tālajā 1968. gadā.

Tagad pienācis 2017. gads un ideju izdevies īstenot dzīvē. "Vissliktākais, kas var būt - ja skola pilsētā ir sadalīta vairākās daļās. Tā mēs esam cīnījušas vismaz 40 gadus - mēs nebijām vienkopus. (..) Mēs esam visu izbaudījuši un zinām, ko tas maksā," saka Rozīte, uzskaitot vietas, kur skolas klases vienos vai citos laikos ir bijušas.

Par skolas nedienām un centieniem iegūt atbilstošas ēkas mācību procesam iepriekšējos gados stāstīts arī Latvijas Radio. Trīsstāvu ēka ir celta 1914. gadā kā pilsētas ebreju pamatskola, tā atrodas blakus vēl senāk celtajai Kuldīgas lielajai sinagogai un ir viens no kompleksa elementiem. Mūzikas skola šajā ēkā darbojas kopš 1945. gada. 

Senās ēkas skolas pārbūves būvprojekta autors ir arhitekts Ēriks Cērpiņš, kurš projekta tapšanā iesaistījies pirms astoņiem gadiem.

Svarīgākais, atjaunojot seno ēku un veidojot jaunu piebūvi, te bijis atrast īsto vecpilsētas ritmu.

"Ir ielas ēka, saimniecības ēka, seko malkas šķūnis, seko kāds dārzs, sēta, soliņš - tas viss kustībā veido ļoti precīzu mazpilsētas ainavu. Pamēģiniet iedomāties kādu pagalmu! Tāds viņš arī ir atjaunots un izveidots no jauna!" stāsta arhitekts Cērpiņš.

Svarīgi bijis saglabāt visu seno, pat padomju laiku liecības, piemēram, durvju tapsējumus, kas ieguvuši gan mūsdienīgāku izskatu un krāsojumu. Objekta būvnieks ir AS RERE GRUPA, valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš atzinīgi vērtē arhitekta darbu. „Te tika meklēti risinājumi, lai vecais apjoms saskan ar jauno, lai viņi harmonē un rada vienotu melodiju. Arhitektam ir izdevies šo vīziju radīt un mums, būvniekiem, to iedzīvināt dabā,” saka Āboltiņš-Āboliņš.

Lai panāktu šo vienojošo efektu, daudz nācies uzmanību pievērst detaļām.

„Kamēr izvēlējāmies pareizos ķieģeļus, būvējām vairākus parauglaukumus, lai saprastu, ko mūrēt tālāk,” piezīmē Āboltiņš-Āboliņš.

Vienlaikus dažādiem arhitektoniskajiem risinājumiem, piemērotām telpām mācību procesam skola ieguvusi speciālu kora nodarbību mācību klasi, kas ir piemērota arī nelielu koncertu rīkošanai. Labiekārtojot ap ēku esošo skolas teritoriju, izveidots laukums publisku pasākumu, piemēram, brīvdabas koncertu un muzikālu iestudējumu norisei.

Īstenojot projektu, skola ieguvusi savā īpašumā arī jaunu flīģeli.

Kuldīgas mūzikas skolā mācās aptuveni 200 audzēkņi. Skolā var apgūt piecas dažādas izglītības programmas. Kuldīgas mūzikas skolas ēkas renovācija pašvaldībai izmaksājusi 1,36 miljonus eiro.

Skolas atklāšana:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti