Kultūras ziņas

Jaņa Rozentāla jubilejas gada izstāde LNMM

Kultūras ziņas

Rekonstrukcijas process nonācis strupceļā

Tērpi kā mākslas darbs

Jūgendstila muzejā aplūkojami Vācijas modes nama kolekcijas zīda tērpi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

"Mūsu dzīvē mēdz būt tik daudz neglītu lietu, tāpēc es vēlos, lai būtu kur aci piesiet un papriecāties," – tā par savu tērpu kolekciju izsakās modes nama īpašniece no Vācijas Irina fon Šlipe. Muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” apskatāmi viņas modes nama kolekcijas zīda tērpi, kas ir vairāk nekā tikai apģērba gabali.

Latvijā dzimušajai Irinai fon Šlipei nams Alberta ielā, kurā atrodas Jūgendstila muzejs, saistās ar atmiņām par tēvu, kurš tajā dzimis un bijis tuvs ēkas arhitekta Konstantīna Pēkšēna radinieks. Tādēļ iekārtot izstādi tur bijis emocionāls pārdzīvojums. 

Uz Rīgu atvestie Irinas modes nama sieviešu zīda tērpi vienlaikus ir gan apģērbs, gan mākslas darbs. Tie radīti, iedvesmojoties no jūgendstila formām un austrumu elementiem. Ideja izmantot savās tērpu kolekcijās zīdu Irinai radās pirms 30 gadiem, kad modes pasaules topā atgriezās dažādu tērpu apdrukas.

"Modeļi top, iedvesmojoties no auduma atšķirībām. Mums ir dažādi zīdi – tur ir žoržets, krepdešīns, dažādas kvalitātes un struktūras zīds. Ar jūgendstilu ir tā, ka tas šķietami bija aizgājis un nebija populārs, bet pēc laika cilvēki to atkal sāka novērtēt. Mēs Minhenē arī dzīvojam jūgendstila namā. Tas ir visaptverošs stils, kas ietekmē sadzīvi un protams arī modi," teica modes nama "Irina v. Schlippe Moden" dibinātāja.

Irinas dēlam Andrejam ar rokām darinātie apgleznojumi bija pirmā radošā pieredze, kas noteica viņa izvēli vēlāk studēt Minhenes Mākslas akadēmijā un nākotnē pievērsties teātra kostīmu dizainam.

"Process bija tāds – tiek izdomāts modelis, pēc tam šī fasona modelim tiek izstrādāta zīmējuma skice. Tiek veiktas krāsu proves, arī jau uz zīda. Un pēc tam jau uz gatavas piegrieztnes ar roku tiek veikts precīzs zīmējums. Visi audumi ir krāsoti ar rokām," teica dizainers Andrejs fon Šlipe.

Izstāde ar skaistākajiem Irinas fon Šlipes modes nama kolekcijas zīda tērpiem skatāma jaunās, atjaunotās Jūgendstila muzeja telpās nama pagrabā.

"Paredzēts ir virtuālais muzejs. Mēs ceram, ka pēc mēneša vērsim vaļā jau visas šīs telpas. Pašreiz šīs divas telpas izmantojam izstādes vajadzībām, bet nākotnē plānojam šeit ierīkot arī nelielu kafejnīcu," teica muzeja “Rīgas Jūgendstila centrs” direktore Agrita Tipāne.

Izstāde “Tērps kā mākslas darbs” muzejā “Rīgas Jūgendstila centrs” būs apskatāma līdz oktobra beigām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti