Deputāts Jansons: Valsts darīs visu, lai līdz 2018.gadam atrisinātu Okupācijas muzeja jautājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valsts centīsies darīt visu, lai līdz 2018.gadam Okupācijas muzeja jautājums tiktu atrisināts," Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā", diskutējot par Okupācijas muzeja piebūvi "Nākotnes nams", norāda Saeimas deputāts Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība).

"Koalīcijas politisko partiju sadarbības padome jau pagājušajā pirmdienā vienojās un Kultūras ministrijas juristi ir strādājuši pie likuma projekta par grozījumiem Okupācijas muzeja likumā, kas paredz īpašu statusu šai Okupācijas muzeja rekonstrukcijai un arī padomju okupācijas upuru memoriālam kopumā," stāsta Ritvars Jansons.

Plānotie grozījumi likumā paredz uztvert memoriālo kompleksu kā nacionālas nozīmes objektu.

"Šajā gadījumā būvvaldei dažu nedēļu laikā būs jāsniedz atzinums vai adminitratīvai akts par to, vai tehniskais projekts ir pieņemams - būs vai nebūs šis projekts pieņemams. Ja šī būvatļauja tiesā tiks apstrīdēta, tad tiesai būs jānotiek mēneša laikā," skaidro Jansons.

"Katrā ziņā valsts centīsies darīt visu, lai līdz 2018.gadam šis jautājums tiktu atrisināts, jo valstij Okupācijas muzejs un upuru piemiņas memoriāls ir ļoti svarīgs gan kā sabiedrības informēšanas avots, gan kā piemiņa," uzsver deputāts.

Jansons atgādina, ka Okupācijas muzejs devis valstij nodokļos vairāk nekā valsts muzejam, taču ar grozījumiem likumā Saeima var ietekmēt tikai procesuālas norises, diskusijā norāda Jansons. Ja Rīgas pilsētas būvvalde neizsniegs būvatļauju, Saeima to ietkmēt nevarēs.

Projekta pretinieki gan uzsver, ka ir nepareizi "atvēlēt jautājumam par Okupācijas muzeja vizuālo tēlu neadekvāti maz laika".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Raidījuma "Krustpunktā" studijā par Okupācijas muzeja rekonstrukcijas nākotni diskutēja arhitekts un žurnāla "Latvijas Arhitektūra" galvenais redaktors Jānis Lejnieks, Saeimas deputāts Ritvars Jansons, Rīgas pilsētas arhitektu biroja vadītājs Gvido Princis un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome plāno rīkot publisku apspriešanu par Okupācijas muzeja piebūvi, tādējādi cerot muzeja piebūvi uzbūvēt plānotajā laikā līdz Latvijas simtgadei. Šāda vienošanās panākta pēc pirmdienas, 5.oktobra, tikšanās ar muzeja vadību.

Viena no "Nākotnes nama" pretiniecēm arhitekte Zaiga Gaile iepriekš paziņoja, ka cīnīsies pret muzeja piebūvi līdz pēdējam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti