Kultūras ziņas

Stereotipu fiasko izrādē "Dvēseļu utenis"

Kultūras ziņas

Sācies sarunu festivāls "Lampa"

Kuru no diviem projektiem īstenos Daugavas stadionā?

Daugavas stadiona metu konkursa dalībnieki negatīvi vērtē uzvarētāja nenosaukšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sācies darbs pie Grīziņkalna apkaimes un Daugavas stadiona pārveidošanas par Baltijā nozīmīgu sporta un kultūras centru, kur tradicionāli notikuši un arī turpmāk notiks vispārējie deju svētku uzvedumi. Pērn novembrī izsludinātais arhitektūras metu konkurss noslēdzās bez uzvarētāja, bet ar diviem otro vietu ieguvējiem. Pretendenti uzskata, ka izvairīšanās no labākā nosaukšanas pēdējā laikā kļuvusi par tendenci un saskata tajā žūrijas neizlēmību un bailes no atbildības.  

Vienu Daugavas stadiona un tās apkārtnes attīstības versiju pērn novembrī izsludinātajā metu konkursā piedāvāja SIA “Uģis Šēnbergs”, arhitekts” vadītājs  arhitekts Uģis Šēnbergs, apvienojoties vienā komandā ar Lietuvas kolēģiem. Katrai no ēkām kompleksā dots kāda Latvijas novada vārds, un metos tiek vilktas paralēles arī starp Grīziņkalnu un Ērgļu klintīm.

“Ar cilpām mēs sasienam tās ēkas kopā, mēs viņas apvienojam. Tā ir jauna publiska telpa. Rampa ir ļoti viegla no restītēm. Sniegs un lietus krīt cauri, un tā vairāk domāta, lai noēnotu stiklotās fasādes un nav jākāpj pa trepēm, un labāka evakuācija,” stāstīja arhitekts.

Šis un arī arhitektu biroju “Nams" un "Mark arhitekti” apvienotais projekts, kur pašā centrā atrodas Daugavas stadions, ap kuru ar zelta gredzenu savienotas pārējās kompleksa būves, metu konkursā novērtēti ar vienādu punktu skaitu. Konkursā uzvarētāja nav, no četru pretendentu vidus divas arhitektu apvienības ieguvušas otro vietu.

“Mēs gribētu uzzināt žūrijas tehnisko vērtējumu, gribētu saprast kategorijās, kas ir bijis labs un kas ir bijis ne sevišķi veiksmīgi, un tad mēs arī varētu izdarīt tos secinājumus, jo ļoti negribētos, ka, darbojoties turpmāk ar šo konkursa priekšlikumu, lai mēs kopā ar netīro ūdeni neizlietu no vanniņas arī bērnu,” pauda arhitektu biroja “Nams”  vadītājs Sergejs Ņikiforovs.

“Tas ir diezgan ierasti šobrīd Latvijā, kādā veidā var noorganizēt konkursa otro kārtu, un mēs tai gatavojamies. Mēs, protams, analizējam savus darbus un turpinām strādāt, jo konkurss ir salīdzinoši ierobežotā laikā un šis ir salīdzinoši sarežģīts objekts,” atzina SIA “MARK arhitekti” valdes loceklis Mārtiņš Ošāns.

Žūrijā bijuši arī ārvalstu pārstāvji, tāpēc žūrijas priekšsēdētāja vietnieks Elmārs Martinsons noraida bažas, ka šādi arhitektu piedāvājumu vērtētāji nodrošinājušies pret smago atbildības nastu neizdošanās gadījumā.

“Bija ļoti daudz neatbilstību un neatbilstību gan plānošanas programmā, gan lietojuma neatbilstība. Ne par velti žūrijas komisijai šie punktu skaiti beigās salikās vienādi,” norādīja VSIA “Kultūras un sporta centrs “Daugavas stadions” valdes loceklis Elmārs Martinsons. 

Tuvākajā laikā abi pretendenti tiks aicināti uz pārrunām pie pasūtītāja, taču arhitektu biroji piesardzīgi raugās uz ideju, ka varētu sadarboties pie šī projekta.

“Par cik tas komplekss tver veselu kvartālu, tad ir svarīgi apzināties – šī koncepcija ir kā tāds DNS visai teritorijai, un  vai nu tas ir viens vai otrs,” sacīja centra “Daugavas stadions” valdes loceklis Elmārs Martinsons.

“Iekšējie plāni, kad viņus iedod uz konkursu, viņi ir nepilnīgi, un tad, kad vai  nu uzvar vai dabū otro vietu, tad turpina strādāt pie pilnveidošanas, un mēs esam šajā procesā šobrīd,” norādīja Šēnbergs.

Kuru stadiona projektu attīstīt,  varētu būt zināms augustā. Tikmēr stadionā aktīvi rit priekšdarbi un drīzumā tiks saņemta būvatļauja, lai varētu sākt arī 1.kārtas rekonstrukciju un to nodot līdz nākamā gada 15. maijam.   

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti