Dienas ziņas

Ģimene Dagdas novadā audzē šķirnes aitas

Dienas ziņas

Drošība Ventspils ielās

Turpina atjaunot Cesvaines pili

Cesvaines pilī 15 gadus pēc ugunsnelaimes atjauno jumtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pirms vairāk nekā 15 gadiem Cesvaines pils cieta postošā ugunsgrēkā – ēka palika bez jumta un ievērojami cieta arī pils iekštelpas. Visus šos gadus vēsturiskā celtne pamazām tiek atjaunota, piesaistot ziedojumus un projektus. Pašlaik Cesvaines pils piedalās kultūras mantojuma atjaunošanas projektā, kas par vairāk nekā miljonu eiro ļauj atjaunot pils jumtu.

Cesvaines pils jumta divi spārni atjaunoti jau iepriekš. Šobrīd jumta vidusdaļas rekonstrukciju, pagaidu jumta nomaiņu pret dakstiņu segumu uzņēmusies pilnsabiedrība “A.A.&Būvkompānijas”, taču darbi neesot vienkārši.

“Pagaidu jumtu nevar nojaukt tikmēr, kamēr nav uzlikta konstrukcija īstajam jumtam. Tas ir apgrūtinājums, protams, būvniekam, bet mums jau iekšā ir vairākas telpas, kas ir restaurētas, un mēs ļoti uzmanīgi pret tām izturamies, lai mēs kaut ko nesabojātu. Tāpēc būvniekam tas ir papildu slogs, un viņš betonē jau pārsegumus, nenojaucot šo pagaidu jumtu,” skaidro Cesvaines novada pašvaldības projektu vadītāja Iveta Raimo.

“Ugunsgrēka laikā ir bojātas konstrukcijas, tātad starpstāvu pārsegums nenoturīgs. Metāla nesošās sijas, visas konstrukcijas pēc ugunsgrēka vairs [nav stipras]. To mēs visu ņemam ārā apmēram tā, kā operācijā – ar skalpeli atgriežam, izņemam visu ārā. Tagad mēs to beigsim un sākam jau pakāpeniski pildīt,” skaidro “A.A.&Būvkompāniju” līdzīpašnieks Arvīds Apfelbaums.

Kā vērtē būvnieks, darbi tik nozīmīgā kultūrvēsturiskā objektā prasa gan īpašu pieeju darbam, gan nepieļauj to sasteigšanu. “Nu, nav iespējams steigties. To nevar darīt gan no drošības viedokļa, gan no vēsturiskās vērtības, kas ir pilī. Un patiešām jau bija tā, ka demontāžā jau skatāmies, vai tur no griestiem kaut kas jau nekrīt lejā. Gan arī tas, ka viss jādara pa daļām – kādu gabaliņu izdarīji, atkal nostiprināji un atkal uz priekšu,” stāsta Apfelbaums.

Jumta rekonstrukciju plānots pabeigt līdz Latvijas simtgadei.

Savukārt jau maijā noslēgsies rekonstrukcija pils staļļos, kur iecerēts ierīkot ekspozīciju par tās atdzimšanu pēc postošā ugunsgrēka.

Paralēli lielajiem darbiem, lielākoties pateicoties Cesvaines pils muzeja vadītājas Daigas Matrozes iniciatīvai, nepārtraukti tiek īstenoti arī mazāki projekti. “2017.gada nogalē tika pabeigta Mūziķu telpas restaurācijas ceturtā kārta, un šobrīd mēs varam jau redzēt pilnībā restaurētu griestu plafonu, tā, kā tas izskatījās 1896.gadā,” stāsta Matroze.

Pēc restauratoru vecmeistaru Gunāra un Zinaīdas Grīnfeldu un restauratores Līgas Jansones paveiktā Mūziķu telpā atdzimis eņģelis laimes krekliņā, aristokrātiskā roze un virkne simbolisko tēlu, no kuriem daļa iepriekš nebija pat jaušama. Kā nākamais restaurācijas darbiem jau sagatavots kamīns.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti