Atklāj trīs 20.gs. sākuma Baltijas valstu arhitektiem veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrā šodien atklās izstādi "Trīs valstis. Trīs simtgades. Trīs arhitekti". Tā veltīta trim laikabiedriem – igauņu arhitektam Edgaram Johanam Kūsikam, latviešu arhitektam Indriķim Blankenburgam un latviešu izcelsmes lietuviešu arhitektam Karolim Reisonam.

Visi trīs dzimuši 19.gadsimta beigās un strādāja savās jaunizveidotajās valstīs, veicinot to attīstību un radot daudzas nozīmīgas celtnes. Izstāde piedāvās palūkoties uz Baltijas valstu vēsturi caur šo arhitektu veikumu un dzīvesstāstiem, stāsta RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centra asociētā profesore Alīda Zigmunde:

Profesore Alīda Zigmunde
00:00 / 00:28
Lejuplādēt
„Šos arhitektus vēlējāmies izcelt tādēļ, ka viņi ir ļoti nozīmīgi katrs savai valstij. Piemēram, latvietis Indriķis Blankenburgs ir viens no pazīstamākajiem skolu arhitektiem Latvijā. Un šīs skolas ir saglabājušās joprojām, piemēram, Rīgas Valsts vācu ģimnāzija un Rīgas Franču licejs. (..) Izstādē būs skatāma daļa no viņu darbiem, piemēram, Blankenburga ēkas esam fotografējuši gan paši, gan ņēmuši no arhīviem un citiem Latvijas muzejiem. Igauņa Kūsika darbus mums atsūtīja Igaunijas Arhitektūras muzejs, bet latvieša, kas pieņēma Lietuvas pilsonību, Kārļa Reisona darbiem būs skatāmas gan fotogrāfijas, gan kāda cita arhitekta Jonasa Lukšas darināti Reisona ēku zīmējumi.”

Izstādi izveidojis RTU Inženierzinātņu vēstures pētniecības centrs (Rīgā, Kronvalda bulvārī 1), sadarbojoties ar Igaunijas arhitektūras muzeju, Vītauta Dižā universitātes Letonikas centru, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeju, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju, Rīgas Valsts vācu ģimnāziju, Viļakas Valsts ģimnāziju un citiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti