«Latgalietis XXI gadsimtā» - top fotogrāmata par Latgales ļaudīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latgalē par godu Latgales kongresa simtgadei izdots fotogrāmatu “Latgalietis XXI gadsimtā”. Tika izsludināts konkurss, kurā fotogrāfus aicināja iesūtīt Latgales cilvēku portretus. Šobrīd ir atlasītas labākās bildes un top grāmata. Bilžu grāmatas idejas autors ir fotogrāfs no Preiļiem Igors Pličs, kurš vēlas svētkos sniegt paliekošu vērtību. 

"Portreta žanrs ne tikai pats vecākais, bet arī pats sarežģītākais, jo atklāt cilvēka dvēseli, cilvēka rakstura īpašības, viņa noskaņojumu nemaz tik vienkārši nevar,” tā fotogrāfs Igors Pličs skaidro sarežģīto uzdevumu - fotogrāfijās fiksēt Latgales cilvēkus 21.gadsimtā.

Igors Pličs ir idejas autors par godu Latgales kongresa simtgadei dāvināt apjomīgu un skaistu fotogrāmatu. “Es gribu ar savu arodu, ar saviem biedriem, kas mēs esam fotogrāfi, gribam sumināt šos svētkus ar skaistu albumu. Mūsu mērķis bija parādīt mūsu dzimtenes, mūsu Latvijas, šoreiz Latgales cilvēkus, jo tā ir viena no galvenajām valsts vērtībām. Es esmu izprovocējis, grāmata būs, es esmu pārliecināts, būs ļoti skaista grāmata," viņš paskaidroja.

Tika rīkots fotokonkurss, kurā savus darbus iesūtīja 130 autori, gan profesionāli fotogrāfi, gan amatieri.

Žūrija no vairāk nekā divarpus tūkstošiem bilžu atlasīja labākās un veiksmīgākās, kas būs apskatāmas grāmatā. Žūrijas sastāvā bija fotogrāfi, mākslinieki un dzejnieki. Viņu vidū arī dizaineris Ēriks Zlatkus, kurš stāsta, ka vērtēšanas darbs ilga dienas garumā, sākot agri no rīta un līdz pat vēlam vakaram.

“Daudz negaidītu bilžu, ne autoru zinu, bet skaties uz bildi un brīnies, ka kaut ko tādu var atrast," teica Zlatkus. "Kā es saku, laikam tikai Latgalē var ieraudzīt slotas kātu pieliktu pie durvīm un sēžot sēņotāju zābakos, kurš uz lieveņa sēnes šķiro, tas ir vienkārši latgalietis. Vai vecmāmiņā ar groziņu iet, ar kaķi pa priekšu, tā ir Latgale. Cik - paskatieties!  - viņi visi ir laimīgi.''

Fotogrāmatas “Latgalietis XXI gadsimtā” māksliniece ir rēzekniete Daina Salmiņa, kurai žūrijas atlasītās bildes jāsaliek kopā, lai veidotos stāsts par Latgali un Latgales ļaudīm. “Konkursa žūrija atlasīja no šī klāsta emocionālākās, saturīgākās un tehniski meistarīgākās, mans darbiņš ir to visu savirknēt interesantā stāstā," savu uzdevumu atklāja Salmiņa. "Varbūt ne sarežģītākais, bet man aizraujošākais ir ieraudzīt  šai fotogalerijā kaut ko jaunu, jaunas sajūtas un varbūt par to, kas ir šis latgalietis.”

No konkursā iesūtītajām bildēm atlasītas 60, kuras būs redzamas ceļojošajā fotoizstādē. Pirmo izstādi martā varēs apskatīt Ventspilī. Ēriks Zlatkus stāsta, ka tā bijusi kinorežisora Jāņa Streiča ideja. “60 darbi no tiem, kas grāmatā atlasīti, izstādes veidā ar Streiča priekšlikumu būs Ventspilī. Labāko sāks pētīt kurzemnieki,” paskaidroja Zlatkus.

Fotogrāmatas vēstījums katram, kurš to paņems rokās, būs savs. Fotogrāmata raisīs gan atmiņas, gan parādīs, kā cilvēki Latgalē dzīvo tagad. Vēstījuma nolasīšanā piedalīsies cilvēks, kurš šķirstīs grāmatu, jo redzēs savus atpazīstamus tēlus no bērnības, mīļus un tuvus, vecmāmiņas laukos, maizi mīcot un sieru vārot, stārķus vagās, vistas, suņus, govis pagalmos. Katrs izlasīs kaut ko savu un viss kopumā veidos vēstījumu par latgalieti un Latgali.

“No visa tā pesimisma, ko par Latgali runā, mēs vēl esam dzīvi, mūsos vēl ir dzīvības gars, to redz bildēs, lai cik mums smagi nebūtu, bet mēs esam laimīgi,” lepojas Zlatkus.

Kā iecerējis fotogrāmatas “Latgalietis XXI gadsimtā”  idejas autors Igors Pličs, fotogrāmatas  atvēršanas svētki plānoti Latgales kongresa simtgades svētku laikā maija sākumā Preiļos. Tad tiks apbalvoti arī labāko fotogrāfiju autori. Cik daudz un kuri tie būs, žūrija šobrīd neatklāj. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti