Dienas ziņas

Dienas ziņas īsumā. 5.04.2017

Dienas ziņas

Vienoto klientu apkalpošanas centru pakalpojumi pieprasīti

Vārkavā aug neapmierinātība ar grants ceļu stāvokli

Vārkavas novadā sliktā grants ceļa dēļ darbu pārtrauc liels kokapstrādes uzņēmums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vārkavas novadā pieaug iedzīvotāju un vietējo uzņēmēju neapmierinātība ar valsts grants ceļu, kas ved no Rožupes līdz Špoģiem. Ceļš ir kritiskā stāvoklī, un līdz šim lūgums rekonstruēt ceļu dzirdīgas ausis atbildīgajās institūcijās nav guvis. Tikmēr viens no lielākajiem kokapstrādes uzņēmumiem uz nenoteiktu laiku darbību pārtraucis.

Mēs arvien jūtamies pamesti likteņa varā – uzsver zemnieku saimniecības "Lazdas" kravas automašīnu šoferi, kuri, austot pirmajai gaismai, dodas uz Līvānu un Vārkavas novadu saimniecībām pēc piena. Transporta pakalpojumus, tostarp piena savākšanu, "Lazdas" šajā pusē nodrošina 17 gadus.

Pēdējos piecus gadus šoferiem raizes rada grants ceļš Rožupe – Rimicāni – Arendole – Špoģi. Ik pavasari pasliktinās gan automašīnu tehniskais stāvoklis, gan šoferu veselība. Šogad pacietības mērs iedzīvotājiem ir pilns.

Piena mašīnas šoferis Artis Zālītis klāsta, ka 15 kilometrus garu ceļu posmu mērojis stundu. "Ar pirmo, otro ātrumu. Mašīnu visu lauž kopā. Dienas divas pabrauc, pēc tam vienu taisi mašīnu."

Vēl viens piena mašīnas šoferis Valdis Vilcāns stāsta, ka viņš mēdz braukt pa citu ceļu. "Tas nozīmē lieki kaut kur apmēram 30 kilometri."

Gadu no gada finansiāli cieš arī viena no lielākajām Vārkavas novada lauksaimniecības, mežistrādes un kokapstrādes saimniecībām “Šņepstu Jaunāres”, kas izveidota pirms 24 gadiem.

Šonedēļ kravas masas ierobežojumu dēļ kokapstrādē uz nenoteiktu laiku darbība pārtraukta: sagatavoto materiālu nav iespējams piegādāt pasūtītājiem, apgrozāmie līdzekļi iesaldēti, vairāki darbinieki zaudējuši darbu.

"Mēs neesam konkurētspējīgi, mēs arī nevaram dabūt līgumus uz tādu laika posmu. Kā arī, ja šādā mitrā laikā kokmateriāls stāv ārā, tas trīs mēnešu laikā vienkārši sabojājas.

Tas nav produkts, kas var stāvēt, uzglabāties tik ilgu laika posmu," teica ZS "Šņepstu Jaunāres" ražošanas vadītājs Jānis Šņepsts.

Gan Jānis Šņepsts, gan citi uzņēmēji un lauksaimnieki ir neizpratnē par to, kur valsts iegulda nodokļos saņemto naudu. Arī vēršanās atbildīgajās institūcijās pagaidām bez rezultāta un par pēdējo – 26. martā izsūtīto iedzīvotāju vēstuli – atbilde pagaidām nav saņemta.

"Mēs maksājam nodokļus tāpat kā visur, vai Rīga maksā vai kas par tām pašām mašīnām to ekspluatācijas nodokli. Viņi brauc pa asfaltu, bet mēs sitamies pa grambām riņķī," pauda ZS "Kvedervecumi"' īpašnieks Aldis Upenieks.

Uzņēmēji labprāt investētu vairāk līdzekļu kokapstrādes un lauksaimniecības attīstībā tieši Vārkavas novadā, taču, kamēr nebūs sakārtots ceļš no Špoģiem līdz Rožupei un citi tuvējie grants ceļi, turpmākais gan "Šņepstu Jaunāru", gan citu saimniecību darbības liktenis ir zem jautājuma zīmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti