Panorāma

J.Jurašs varētu paziņot par iesaistīšanos politikā

Panorāma

Vai varēja novērst traģēdiju Rēzeknē?

Aicina izvērtēt amatu savienošanu

Premjers aicinās vērtēt amatu savienošanu valsts uzņēmumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kopš lielajos valsts uzņēmumos atjaunotas padomes, vairākos gadījumos tajās iecelti padomes locekļi, kuriem ir amati arī citos valsts uzņēmumos, kas prasa laiku un atbildību. Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un zemnieku savienība) otrdien, 10.janvārī, raidījumā “Rīta Panorāma” atzina, ka tiks izvērtēts, vai un cik efektīvi šādās situācijās notiek darbs.

 

Tā kā padome neskaitās pilna laika darbs un pati organizē savas sanāksmes, tajā lielākoties ir cilvēki, kam ir arī cits darbs. Tomēr bijuši vairāki gadījumi, kad šis otrs darbs, ņemot vērā, slodzes un atbildības līmeni, raisīja jautājumus par iespēju tos pienācīgi pildīt.

Piemēram, pēdējie apspriestie bija "Latvenergo" padomes locekļi Martins Sedlackis un Baiba Rubesa. Sedlackis ir arī "airBaltic" valdes loceklis un operatīvās vadības direktors. 2015. gadā viņa alga šajā uzņēmumā bija teju pusmiljons gadā jeb 40 000 mēnesī, liecina amatpersonas deklarācija. Baiba Rubesa ir triju Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" valdes priekšsēdētāja ar aptuveni 9000 eiro algu mēnesī. "Latvenergo" padomes locekļu alga savukārt ir 2300 eiro. Viņi paši iepriekš viņi gan nešaubījās par spēju strādāt visās darba vietās.

Rubesa, nonākot "Latvenergo" padomē, pauda pārliecību, ka viņa "mierīgi" varēs savienot abus darbus.

Tomēr premjers Kučinskis otrdien raidījumā "Rīta Panorāma" atzina, ka ir domīgs, vai šāda līmeņa atbildības iespējams apvienot.

"Droši vien, ka Pārresoru koordinācijas centrs, kurš ir noteikts kā atbildīgais par kapitālsabiedrībām, viņš jau pakļaujas premjeram, tāpēc ar viņu rokām mēs šo izvērtējumu, visticamāk, veiksim tuvākā laikā. Ne jau konkrētus cilvēkus, bet uz konkrētu cilvēku piemēriem šo principu apskatīt, jo es saprotu, ka tas nav pilna laika darbs, bet, ja tas nav pilna laika darbs – šie atalgojuma jautājumi arī jāskatās, mēs šo jautājumu izskatīsim," teica Kučinskis.

Pārresoru koordinācijas centrā otrdien oficiālu premjera uzdevumu gan vēl saņēmuši nebija. Taču centra vadītājs skaidroja, likums amatus apvienot neaizliedz, turklāt padomēs arī alga nav kā par pilnu slodzi, bet gan 30% apmērā no valdes locekļa algas. Vai ļaut ieņemt visus amatus, tas lielā mērā ir darba devēju jautājums.

"Jebkurā gadījumā, kad kāds no darbiniekiem grib apvienot darbu ar citu darbu, viņš to saskaņo ar darba devēju. Jo pamatdarba devējs, protams, ir ieinteresēts, lai darbinieks izpilda visus savus darba pienākumus. Sekojoši savienošana ir skaņojama ar darba devēju, un to nosaka arī likuma regulējums, kurš paredz šo saskaņošanu," teica Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks.

Pārresoru koordinācijas centrā atzīst, ka, iespējams, kaut kādā mērā atrašanos vairākos amatos varētu ierobežot, piemēram, nepārsniedzot noteiktu skaitu.

Tomēr tas ir tālāku diskusiju jautājums. Viņš atgādināja, ka, pieņemot jauno kārtību, arī par šiem jautājumiem runāts, un toreiz neesot atbalstīti stingri ierobežojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti