Panorāma

Prezidents uzklausa partijas

Panorāma

"Gazprom" samierinās ar gāzes tirgus atvēršanu Latvijā

"PrivatBank" piemērots 2 miljonu eiro sods

FKTK uzdod «PrivatBank» atsaukt valdi un piemēro divu miljonu sodu; banka iebilst

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) novembra beigās uzlikusi par pienākumu "PrivatBank" padomei atsaukt valdi, savukārt piektdien, 11.decembrī, piemērojusi divu miljonu eiro sodu, informēja bankā.

"FKTK savu lēmumu motivē ar to, ka, viņuprāt, banka īstenojusi augsta riska darījumus neatbilstoši noteikumiem un piedalījusies naudas līdzekļu izvešanā no Moldovas," skaidroja bankā.

Izvērtējot bankas amatpersonu atbildību, komisija atstādinājusi no amata pienākumu pildīšanas „PrivatBank” valdes priekšsēdētāju Oleksandru Trubakovu un valdes locekli Ivetu Ķerpi, un uzdevusi bankas padomei pilnībā nomainīt bankas valdi. 

“Mēs pēc šī gada maijā izskanējušās publiskās informācijas par iespējamo Latvijas banku iesaistīšanos tajos darījumos, kas 2012., 2013. un 2014.gadā ticis darīts Moldovā uzsākām pārbaudi,”  par  Bijušajam Dņepropetrovskas gubernatoram Igoram Kolomoiskim piederošās Ukrainas „PrivatBank” kontrolē esošās Latvijas „PrivatBank” sodīšanas iemesliem stāsta komisijas priekšsēdētājs Kaspars Zakulis.

“Pārbaudes rezultāti ir diezgan bēdīgi. Tās darbības, ko banka toreiz veica un kā tas tika veikts, tai skaitā kādu apstākļu un kādu risku izvērtējumu rezultātā tas tika akceptēts no bankas valdes locekļu puses, tas, mūsuprāt, bija neapmierinošs process,” skaidroja Zakulis.

“Netika ievērotas virkne prasības, kas būtu jāievēro, bija pārāk liela paļaušanās, ka nebūs konkrēto risku šajos darījumos. Mums ir bijis lēmums gan par divu valdes locekļu atstādināšanu no pienākumu pildīšanas, visu valdi mēs piedevām prasām nomainīt. Un attiecīgi jau konkrētais naudassods, konkrēti bankai, balstoties uz tiem likuma ietvariem, kas nosaka soda apmērus, tad mēs raudzījāmies un mūsu vērtējumā tas tomēr bija maksimālā naudassoda vērts. Šis sods ir divi miljoni un nedaudz eiro,” atklāja komisijas pārstāvis. 

"PrivatBank" kategoriski nepiekrīt FKTK lēmumam, uzskata to par virspusēju un kļūdainu, jo minētie "Moldovas līdzekļi" bankas kontos nav atradušies. "Darījumi, kurus FKTK min kā pārkāpumus saturošus, veikti ar "PrivatBank" līdzekļiem. Darījumu ietvaros "Privatbank" palīdzēja veikt klienta pārkreditāciju no vienas kredītiestādes uz citu," norādīja bankā.

Tajā gan minēja, ka tiks ņemtas vērā FKTK prasībās un "PrivatBank" padome veiks izmaiņas valdē. Pēc komisijas pilna lēmuma saņemšanas banka lems par tālāko rīcību.

"Banka vairākkārtīgi ir sniegusi informāciju un vēlreiz vēlas to atzīmēt, ka banka nav iesaistījusies aizdomīgos darījumos, kuru rezultātā būtu izvesti finanšu līdzekļi no Moldovas bankām. Komisija veica pārbaudi bankā par 2014.gada novembrī veiktajiem darījumiem 2015.gada vasarā (laika periodā no 15.jūnija līdz 10,jūlijam), kuras ietvaros banka iesniedza pilnu informāciju. Par rezultātiem FKTK bankai iesniedza novērojumus šā gada 17. un 24.novembrī. Komisija par veikto pārbaudi ierosināja administratīvo lietu un nākamajā dienā (25.novembrī) piemēroja sankcijas uzliekot par pienākumu, bankas padomei atsaukt valdi," informēja "PrivatBank".

Pēc tajā paustā, banka turpina strādāt un apkalpot klientus ierastajā ikdienas režīmā. Jaunais valdes sastāvs sāks darbu pēc tā saskaņošanas ar FKTK.

Pēc aktīvu apmēra "PrivatBank" 2015.gada septembra beigās bija 11.lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Bankas lielākais akcionārs ir Ukrainas "PrivatBank".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti