Panorāma

Radikālo Mārtiņu patur apcietinājumā

Panorāma

Grib pastiprināt tirgotāju kontroli Centrāltirgū

Āfrikas cūku mēris izposta lielu saimniecību

Cūku mēra posts: «Mazruciņu» saimniecība zaudē 25 gadu darba augļus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Āfrikas cūku mēris izpostījis lielu saimniecību Gulbenes novadā. Rankas pagastā bīstamās slimības dēļ saimnieki zaudējuši 25 gadu darba augļus. Konstatējot saslimšanu, izkauta visa 119 cūku saime. Šis ir trešais gadījums šogad, kad Latvijā bīstamā sērga konstatēta mājas cūkām.

Rankas pagasta saimniecībā otrdien saimniece pamanīja, ka viena cūka ir sasirgusi, trešdien viņa konstatēja, ka cita cūka ir nobeigusies. Saimniece tūliņ izsauca veterinārārstu, kurš ieradās kopā arī Pārtikas un veterinārā dienestu (PVD). Un jau ceturtdien tika saņemts laboratorisks apstiprinājums tam, ka tas ir Āfrikas cūku mēris.

Jau tajā pašā dienā saimniecībā uz vietas tika likvidētas visas 119 cūkas un ar speciālu transportu aizvestas iznīcināšanai.

Iepriekšējās pārbaudēs secināts, ka saimniecībā “Mazruciņi” ievēro visas noteiktās biodrošības prasības.

Nav izslēgts, ka slimības perēklis bijis turpat blakus esošajā mežā.

“Stāstīja, ka cilvēki bijuši mežā un teikuši, ka smird. Bet PVD nav saņemta informācija, ka būtu atrasta kāda beigta mežacūka, jo ir noteikts, ka jāziņo. Bet vai tā notiek?” norāda PVD Austrumvidzemes pārvaldes vadītāja Indra Tomiņa.

Saimniekiem šis ir emocionāli smags brīdis. Viņi nav gatavi runāt ar plašsaziņas līdzekļiem, taču Pārtikas un veterinārajam dienestam viņi vaļsirdīgi visu izstāstījuši, lai novērstu tālāku slimības izplatību. “Ir informācija, ka uz septiņām novietnēm ir pārvietoti no viņas iegādāti sivēni, un mūsu cilvēki ir šajās novietnēs,” atklāj Tomiņa.

Atbilstoši drošības prasībām PVD inspektoriem septiņu dienu laikā jāapbraukā visas saimniecības trīs kilometru rādiusā ap vīrusa skarto vietu. Saimnieki tiek brīdināti, ka lopus drīkst pārvietot tikai ar PVD ziņu.

Tiesa, daudzās mājās nav ne miņas no saimniekiem, apkārtne izskatās pamesta. Dažās saimniecībās inspektorus sagaida ne pārāk draudzīgi. Tāpat daudzviet nojaušams, ka lopi vairs netiek turēti, taču tas saimniekiem jāapstiprina ar parakstu. “Jāiebrauc, jo joprojām redzam, ka saimnieki tur nereģistrētas cūkas vai tādas, par kurām nav ziņots. Tāpēc jābrauc,” skaidro PVD pārstāe.

Pārtikas un veterinārā dienestā uzsver – slimības skartajās vietās cūku audzēšana pielīdzināma dzīvei uz pulvera mucas. Dzīvniekus apdraud katra neuzmanība drošības prasību ievērošanā.

Otra saimniecība Gulbenes novadā, kuru Āfrikas cūku mēris skāra augustā, gan nolēmusi atjaunot cūku saimi.

Taču šoreiz paši grasās ieviest krietni stingrākas drošības prasības, nekā prasa likums. Piebildīsim, ka izpildot visas drošības prasības, saimniekiem ir tiesības saņemt kompensāciju par nodarītajiem zaudējumiem. 

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēra dēļ Gulbenes novada Rankas pagasta zemnieku saimniecībā “Mazruciņi” nācās likvidēt 119 cūkas, lielākoties – nobarojamās cūkas, taču bija arī sivēnmātes, sivēni un kuilis. Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts šī gada 8.augustā Gulbenes novada Stradu pagastā.

Slimība konstatēta 816 meža cūkām 65 Latvijas novados un divās pilsētās. Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties Kurzemes virzienā.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz reģistrēts 2014.gada jūnijā trim meža cūkām Baltkrievijas robežas tuvumā. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti