Torte «Liliju dārzs» – šova «Kūku kari» dalībnieces Ludmilas Tuleiko recepte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzijas (LTV) saldā šova "Kūku kari" dalībniece Ludmila Tuleiko dzīvo Skrundā. Viņa pēc izglītības ir hidroģeoloģe. Tā kā darba profesijā nav daudz, Ludmila piestrādā veikalā "Elvi" par datoroperatori. Ludmilas hobijs ir dārza kopšana un arī kūku cepšana.

Kurzemniece tortes sāka cept 10-12 gadu vecumā kopā ar brāli, jo mamma gatavoja "normālu ēdienu", bet saldumi izpalika. Pirmā torte bija "Napoleons", kas uzdāvināta mammai dzimšanas dienā. Ludmila kūku cepšanā īpaši aizraujas ar cukura mastikas ziedu veidošanu. Kāzu tortei ziedu izveide  prasa vairākas nedēļas.

Ludmila šova "Kūku karu" pirmajā raidījumā gatavoja un diviem ekspertiem  – raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniecei Ilzei Briedei un maizniekmeistaram Normundam Skauģim – vērtēšanai piedāvāja torti "Liliju dārzs".

Tortes "Liliju dārzs" recepte

Sastāvdaļas:

Biskvītam

  • Cukurs 100 g
  • Mandeles 100 g
  • Olas 5 gab.
  • Kakao pulveris 20 g
  • Rīvmaize 30 g
  • Sviests 80 g
  • Sāls

Šokolādes musam

  • Šokolāde 200 g
  • Saldais krējums 450 ml
  • Želatīns 8 g
  • Olas 2 gab.
  • Olu dzeltenumi 2 gab.
  • Cukurs 40 g

Šokolādes glazūrai

  • Šokolāde 150 g
  • Saldais krējums 150 ml

 

Gatavošana:

Gatavojot biskvīta masu, vispirms samaļ mandeles un atdala olu dzeltenumus no olu baltumiem. Puto sviestu un pa vienam liek klāt olu dzeltenumus, nepārtraucot putošanu. Sviesta un olu masā maigi iecilā mandeļu miltus, kakao pulveri un rīvmaizi.

Olu baltumus uzputo līdz stingrām putām, pievienojot cukuru, un lēnām iemaisa mīklā. Apaļā formā ieklāj cepampapīru un ielej mīklu. Cep cepeškrāsnī 25-30 minūtes 170 grādu temperatūrā.

Biskvītu atdzesē un horizontāli sagriež divās vienādās daļās. Apakšējo liek tīrā formā, kurā līdz pat augšējām malām ieklāts cepampapīrs, un gatavo šokolādes musu.

Vispirms siltā ūdens peldē izkausē šokolādi, iemērc želatīnu un uzputo saldo krējumu. Tad samaisa divas olas, divus olu dzeltenumus un cukuru. Masu liek ūdens peldē 57 grādu temperatūrā un dažas minūtes maisa. Pēc tam liek mikserī un puto līdz gaisīgai masai. Pievieno izkausēto želatīnu, kuļ vēl vienu minūti, pielej izkausēto šokolādi un uzreiz arī putukrējumu. Nekavējoties lej formā un pa virsu uzklāj otru biskvīta pusi. Novieto ledusskapī atdzesēties un sastingt.

Tikmēr gatavo glazūru. Uzsilda saldo krējumu, kam pievieno izkausētu šokolādi un maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Izņem torti no ledusskapja, noņem formas maliņu un lēnām, bet droši lej pāri kūkai glazūru. Liek ledusskapī. Kad glazūra sastingusi, rotā ar mastikas ziediem, šokolādi vai citiem dekoriem.

Pasniedz ar kafiju vai tēju. Lai labi garšo!

Šova "Kūku kari" pirmo raidījumu ir iespējams noskatīties LTV mājaslapā šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti