Šefpavārs Māris Astičs stāsta, ka svaigā veidā sēnes ledusskapī var uzglabāt visai ilgi.
"Galvenais, lai tās nav lielā mitrumā. Baravikas līdz pat nedēļai var uzglabāt. Gailenes – trīs līdz četras dienas varētu stāvēt, ja tās nav samestas vienā bļodā, kaudzē," norāda Astičs.
Lielu daļu sēņu var uz ātro iemarinēt baltvīna etiķī vai iesālīt.
Viņš demonstrē, kā no sēnēm dažu minūšu laikā pagatavot salātus un mērci. "Pirmais noteikums - pannai jābūt karstai. Ja sēnes mazgājam, tās vajag nosusināt un cept uz ļoti karstas pannas," rāda Astičs.
Uz dēlīša tiek sakapāts ķiploks, sīpols timiāns un rozmarīns. Tas viss nonāk sakarsētajā pannā kopā ar gailenēm. "Apcepsim viegli. Sojas mērce, tai ir jākaramalizē, uzreiz rodas aromāts un izceļ sēnei aromātu un garšu," pauž šefpavārs.
Pēc tam pievieno baltvīna etiķi, sāli, piparus un pavisam nedaudz cukura. Citā bļodā tiek ievietotas salātu lapas, sagriezti tomāti, redīsi un burkāni. Tam visam pa virsu - apceptās gailenes un marinētas baravikas.
"Ko mēs darām tālāk ar šo mērci? Mēs pieliesim mazliet vairāk baltvīna etiķa, nedaudz sojas mērci un pēc tam ar olīveļļu iebiezināsim," turpina Astičs.
Mērci pārlej pāri salātiem un pa virsu uzkaisa parmezāna sieru. Tiem, kuri vēlas sātīgāku maltīti, šefpavārs gatavo gaileņu mērci. "Atkal apcep ķiploku, sīpolu. Protams, timiānu, bet tā nevar iztikt neviena ceptā sēne," viņš klāsta.
Nedaudz pielej sojas mērci un saldo krējumu. Pēc tam masai pievieno kausēto sieru vai krēmsieru un pašās beigās arī parmezāna sieru. Mērci pasniedz kopā ar kartupeļu pankūkām vai pastu, vai, piemēram, grūbām.
"Ja mēs runājam par diētām, kalorijām, tad man vienmēr ir viens ieteikums. Ne tik ļoti pētīt un skatīties, cik kaloriju ir konkrētajā ēdienā, bet izvērtēt, kā mēs ēdam. Vislabākais ir sabalansēt savu uzturu, ēst regulāri un nelielām porcijām," pamāca šefpavārs.