Vanda Baulina – poliete
Vanda ir šīs sezonas “saimnieču kompānijas” motors un dzinējspēks. Viņai ir viedoklis par visu, un viņa zina, kā lietām jānotiek!
Vanda ir aktīva poļu kultūras un tradīciju kopēja Daugavpilī un par savu darbu poļu tautas labā saņēmusi pat atzinību no Polijas Valsts prezidenta.
Vanda ir cilvēks, kurš ļoti dziļi pazīst un izprot poļu mentalitāti un, protams, arī kulināro mantojumu. Viņa galdā cels tādus ēdienus, par kuriem ne visas saimnieces būs dzirdējušas. Un kā nu bez poļu mūzikas – tā viesošanās laikā pie Vanda skanēs daudz un skaļi!
Bigoss
Sastāvsdaļas:
- Jēra gaļa
- Jaunlopa gaļa
- Cūkgaļa (cūkas lāpstiņas daļa un cauraudzītis)
- Sīpoli
- Burkāni
- Olīveļļa
- Sviests
- Skābēti kāposti
- Svaigi kāposti
- Sarkanvīns
- Kūpināta vai žāvēta gaļa
- Kūpināta mājas desa
- Cīsiņi
- Žāvētas melnās plūmes
- Kaltētas baravikas
- Melnie pipari
- Smaržīgie pipari
- Ķimenes
- Koriandrs
- Krustnagliņas
- Majorāns
- Lauru lapa
Pagatavošana:
Jēra, jaunlopa un cūkgaļu sagriež vidēji mazos gabaliņos jeb kumosiņos un apcep olīveļļā. Nomizo, sagriež un sviestā apcep sīpolus. Atsevišķi apcep arī nomizotus un smalki sagrieztus burkānus.
Gaļu, sīpolus un burkānus liek lielā katlā, pievieno iepriekšējā dienā gandrīz līdz pilnīgai gatavībai izsautētus kāpostus. Samaisa un uz lēnas uguns sautē. Pielej glāzi sarkanvīna.
Trešajā dienā pievieno kumosiņos sagrieztu kūpinātu vai žāvētu gaļu, kūpinātu mājas desu un mazliet iepriekš apceptu cīsiņu, kā arī smalki sagrieztas žāvētas melnās plūmes, izmērcētas žāvētas baravikas un garšvielas. Vēl nedaudz pasautē.
Pasniedz ar vārītiem, sviestā apceptiem kartupeļiem.
Skatītāju iemīļotais LTV raidījums “Īstās latvju saimnieces”, sākot jauno sezonu, piedzīvo pārmaiņas un nomainījis nosaukumu uz "Īstās Latvijas saimnieces". Šoreiz visas dalībnieces ir cittautietes un viesošanās notiek lībiešu, baltkrievu, poļu, tatāru, lietuviešu un krievu stilā.