Rīta Panorāma

Intervija ar Kseniju Sidorovu

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Ilzes Briedes Ziemassvētku receptes

Saimniece Ilze Briede dalās ar Ziemassvētku receptēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzija pirms Ziemassvētkiem devās uz Blomi pie latvju saimnieces Ilzes Briedes, lai iemācītos pagatavot interesantus ēdienus svētku galdam. “Donas” saimniece parādīja, kā top četri ātri pagatavojami un, protams, garšīgi ēdieni.

Viesmīlīgā "Donu" saimniece Ilze Briede, kuru LTV skatītāji pazīst arī kā šova "Kūku kari" vadītāju, rādīs, kā pagatavot gardus kāpostus, kūpinātas kotletes, ribiņas un karpas.

"Donās" Latvijas Televīziju sagaida vesels bars ar rūķiem, kuri laipni aicina iekšā mājā. Saimniecei šobrīd darba pilnas rokas, jo pirms svētkiem viņas saimniecību viena pēc otras apmeklē skolēnu ekskursijas.

Bērniem tiek rādīts un mācīts, kā pagatavot piparkūkas. Tikmēr saimniece Ilze Briede pagrabā ķeras klāt Ziemassvētku maltītes pagatavošanai. "Šodien es gatavošu kūpinātas kotletes. Respektīvi, parasta kotlešu masa tiek savelta kotletēs un tad mēs to nesīsim ārā kūpinātavā."

Kotletes tiek veidotas visai lielas un aptuveni vienāda izmēra. Masa sastāv no pašu maltas gaļas, sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām. Maizi nevajag likt klāt. "Mums ir tāda ļoti kompakta un laba žāvētava, bet var jebkurā. Liekam uz režģa, burtiski 20 minūšu laikā ir gatavas. Un pēc tam, ja gribas var ielikt kādā podā un pašmorēt, kamēr ciemiņus gaida," stāsta saimniece Ilze.

Kamēr kotletes gatavojas, saimniece ķeras klāt zivij: "Karpu es gatavošu varbūt neparastāk, bet ļoti vienkārši. Tā ir iztīrīta, zvīņas ir noņemtas, noliktas žāvēties, lai makā ir nauda; un pildīšu es viņu ar masu - maltā gaļa sajaukta ar speķīti un zaļumiem.

Gaļa kopā ar karpu, izcepoties cauri un atdodot viena otrai savu garšu, fantastiski garšo – gan gaļa, gan karpa."

Karpu liek krāsnī – jācep 30 līdz 40 minūtes. Kad tā gandrīz vai gatava, to aplej ar krējumu un vēl nedaudz pacep.

"Es esmu jau pagatavojusi kāpostus, bet ļoti vienkārši – ieliekam kāpostus pīlē," rāda saimniece Ilze.

"Es nelieku klāt gaļu. Te ir pieliktas melnās plūmes, sviests un nedaudz cukurs. Un tad, kad ir gatavs, mēs pieliksim nedaudz medu.

Tas jādara pašā noslēgumā. Ja pieliek par ātru, tad saldums izreaģē un nav."

Pēc tam Ilze ķeras klāt ribiņām, kuras iepriekš ir novārījusi buljonā. Pēc vārīšanas ribiņas pārliek cepešpannā.

"Un te es esmu uztaisījusi mērcīti. Tur ir sinepes, medus, dedzinātais cukurs un garšvielas, kas nu kuram garšo. Esmu nedaudz čilli pulveri pielikusi klāt, lai ir pikantākas," turpina saimniece Ilze.

Ribiņas pārlej ar mērci, apmaisa un uz īsi mirkli iešauj cepeškrāsnī. Pa to laiku arī kūpinātās kotletes ir gatavas. "Redziet, cik ātri viss notiek, bet ir skaistas, apetelīgas un nāk gaiša sula ārā. Tas nozīmē, ka ir gatavas," norāda Ilze Briede.

Šādi ļoti īsā laikā iespējams pagatavot Ziemassvētku mielastu. Visas šīs receptes ir ļoti vienkāršas, neprasa ilgu laiku stāvēt pie plīts un garšo dievīgi. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti