Medījumi, lauku tortes, vaivariņu alus - aicina kulinārais festivāls Zaubē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau otro vasaru notiks “Zaubes savvaļas kulinārais festivāls”, kur četrās tematiskās zonās – „Mežs”, “Ūdeņi”, “Pļava”, “Dabas dzērieni” degustācijas gatavos vietējo mednieku un makšķernieku sievas, mājražotāji un citi meistari. Šogad Zaube apmeklētājus gaida 8. jūlijā, informē organizatoru pārstāve Indra Paseka.

8. jūlijā Amatas novada Zaubē  varēs pasmelties no paaudzes paaudzē mantotas un mūsdienām piemērotas idejas savvaļas produktu izmantošanā pārtikā. Festivāls iekļauts arī “Eiropas gastronomijas RigaGauja reģiona” pasākumu sarakstā.

Festivālu vadīs un ar ēdieniem un dzērieniem iepazīstinās dziedātājs un kulinārā raidījuma “Dolce vita” vadītājs Roberto Meloni.

Šogad festivāla ietvaros norisināsies konkurss “Labākā lauku torte 2017”, ko vadīs īstā latvju saimniece Ilze Briede, maiznīcas “Donas” saimniece un TV raidījuma “Kūku kari” viena no vadītājām. Uz konkursu jau pieteikušās vairāk kā desmit toršu cepējas no Vidzemes.

Festivāls norisinās skaistā vietā, plašā teritorijā Zaubes centrā starp diviem ezeriem - Augšezeru un Lejasezeru, ko savieno muižas parks. Tur izkārtosies tematiskās degustāciju zonas, atpūtas un izklaides zonas.

Meža zonā mednieku un makšķernieku kolektīvs “Zaube” pēc savām receptēm gatavos medījumu. Uz iesma griezīsies vesela mežacūka, katlā burbuļos īsta mednieku zupa, cepsies buka šašliks, būs aukstās uzkodas no dažādu meža dzīvnieku gaļas – aļņa, brieža, bebra, mežacūkas. Uz karstiem akmeņiem cepsies steiks. Apmeklētāji varēs nogaršot priežu čiekuru sīrupu un citas meža veltes.

Ūdens zonā no kūpinātavām tiks ņemtas svaigi kūpinātas ezera zivis un vārīta zivju zupa. Būs iespēja veldzēt slāpes ar dažādu avotu ūdeņiem un salīdzināt to garšas.

Pļavas zonā uzmanība tiks pievērsta pļavu augiem – piemēram, pienenēm, nātrēm, un ko no tām var pagatavot; būs siera siešana no bioloģiska piena un skaidrots, kāda nozīme tam, ka govis brīvi ganās pļavās, ēdot ekoloģisku zāli. Šeit pat  varēs uzzināt par jaunas kultūras – kvinojas, balandas radinieces, - audzēšanu Latvijas apstākļos un nogaršot no tās gatavotas pankūkas ar gardām mērcītēm un Zaubes pļavās lasītām tējām.

Dabas dzērienu zonā darbosies “Kustība par labu alu”(KUPLA) un “Brūvē pats”, kas demonstrēs, kā mājās pagatavot īstenu mājas alu. Būs iespēja arī nodegustēt dažādus - no vaivariņiem, pelašķiem, kadiķogām u.c. gatavotus alus. Savas vīnu un dzērienu pagatavošanas prasmes demonstrēs “Zilvera dzērienu darītava” un “Veselības laboratorija”. Atspirdzinājumu sniegs dzirkstošās bērzu sulas “BIRZĪ”, bet īstu Zaubes ozola spēku varēs smelties, baudot ozolzīļu kafiju.

Atpūtas zonā visas dienas garumā varēs skatīties VFS raidījumu sērijas “Ēst ir tavā dabā” - šefpavāru pārgājieni dabā. Spēlēs un dziedās Kārlis Kazāks.  Labas un gardas lietas varēs iegādāties  “Zaļajā tirdziņā”, būs radošās darbnīcas, spēles un izklaides, loku šaušana, “ARAISIS” foto stūrītis “Piedzīvojums mežā”, “Rupuču” laivas, poniji un zirga pajūgs. Par vēderpriekiem rūpēsies arī tādi profesionāli pavāri kā “Restorāns 3” un šefpavārs Ēriks Dreibants, kas ir arī festivāla patrons. “Lustīgie meistari” aicinās uz klimpu meistarklasēm, būs  “Skrīveru saldējums” un citi.

Par festivāla atmosfēru rūpēsies pūtēju orķestris “Cēsis”, bet vakara izskaņā zaļumballi spēlēs grupa “Kārklu blūzs”.

“Zaubes savvaļas kulinārais festivāls” ir pasākums, kurā pulcējas gan gardēži, gan profesionāļi, gan ģimenes ar bērniem un visi, kam rūp gards ēdiens un tas, cik prātīgi mēs izmantojam to, ko daba mums dod. Festivālu organizē Amatas novada pašvaldība sadarbībā ar mednieku un makšķernieku kolektīvu “Zaube” un “Restorānu 3”.

“Zaubes savvaļas kulinārā festivāla” aizsākumi meklējami jau vairāk nekā pirms pieciem gadiem, kad vietējais Zaubes mednieku un makšķernieku kolektīvs organizēja mednieku svētkus sev, vietējiem iedzīvotājiem un viesiem. Augšezera krastā, brīvā dabā galdā tika cepta uz iesma vesela mežacūka un vārīta īsta mednieku zupa, kūpinātas vietējo ezeru zivis.

Vairāk informācijas par festivālu mājaslapā WWW.WILDFOODFEST.LV

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti