Mājražotāja Diāna Andrejeva Ziemassvētku galdā liek cienastus no sieriem

Ne tikai pīrāgi un pelēkie zirņi, bet arī siers liekams uz Ziemassvētku galda. Par to ir pārliecināta mājražotāja Diāna Andrejeva no Latgales. Viņas mājās pat piparkūkas tiek gatavotas no siera.

Diāna Andrejeva ir siera mājražotāja Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā, kur kopā ar vīra ģimeni saimnieko zemnieku saimniecībā “Ceļtekas”. Ziemassvētku rītā viņa rosās virtuvē un cep ikdienā neierastus siera ēdienus.

Cepts siers mūsdienu steidzīgajā ritmā lieti noder bagātīgi klātam galdam, jo tā pagatavošana ir ļoti vienkārša un ātra. “Fiksi, fiksi visu var sataisīt. Nav nekādas lielas grūtības. Parasts siers šoreiz, bez nekādām piedevām. Bet var izvēlēties praktiski jebkuru no mājas sieriem,” stāsta Diāna Andrejeva.

Lielākie palīgi Diānai virtuvē ir meita Jūlija un vīra māsas dēls Alekss, kas jau apguvuši olu kulšanu, bet svētku noskaņu viņi gūst, veidojot piparkūkas. Arī tās top jau no iepriekš pagatavota siera, un darbs daudz laika neprasa – nepieciešamas vien svētku formiņas. Un drīz vien sirsniņas un eglītes var cepties krāsnī.

Teju katrā ēdienā ir izmantotas dažādas vietējo ražotāju dabiski iegūtas garšvielas. “Tad mēs gatavojām siera karbonādi, tā bija mīklā, tur droši var likt viss kaut ko citu. Tā kā mums te bērni, tad mēs neliekam daudz garšvielu, nekādu aso. Tāds maigs, bet droši var likt piparus, čili vai ko sirds kāro, sēkliņas. Bija vienkārši apcepts siers, kuru var ēst tāpat vai likt salātos,” zina stāstīt mājražotāja.

Cepta siera receptes mājražotāja pārzina daudz: daļu izdomājusi pati, citas aizguvusi no vecmammas vai vīramātes. Tiek pagatavots arī pīrāgs, kur uz kārtainās mīklas klāta gaļa un sīpoli, bet virsū kārtējais siers, šoreiz – ar sēkliņām.

Diāna uzsver, ka siers svētku galdā iederas, jo ir sātīgs, bet nerada tik lielu smaguma sajūtu kā gaļas ēdieni: “Izskata ziņā tas ir kaut kas interesants. Ja atbrauc ciemiņi, tas viņiem ir nepierasti, ka siers piparkūku formiņās vai cepts siers. Droši var pasniegt ar kādu brūkleņu ievārījumu vai ar želeju apsmērēt tās šķēlītes.”

Kad viss ir pagatavots, daļa ģimenes, gaidot viesus, sēžas pie pusdienu galda. Diāna ļauj ielūkoties arī ģimenes svētku svinēšanas tradīcijās, kuras ierasti ir jautras, jo pie vīramātes ciemojas astoņu mazbērnu pulks. “Uz baznīcu mēs braucam 24. [decembra] pašā vakarā. Tā atmosfēra, viss tāds ir, no rīta jau, protams, pats par sevi kalādas, Tēvreize un tad, jā, ir svinīgais galds. Vakara pusē jau var kādas spēles izdomāt,” stāsta Diāna.

Svētku laiks siera mājražotājai Diānai Andrejevai ir darba pilns, jo viņa jāpiedalās novada gadatirgos. Gan savai ģimenei, gan citiem viņa svētkos vēl atpūtu un vairāk novērtēt un veltīt laiku kopā būšanai ar sev mīļajiem.

Saistītie raksti
0 komentāri
Pievienot komentāru
Komentēt vari ar kādu no saviem sociālajiem profiliem
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Populārākie
Interesanti