Laša zupa ar mīdijām, trusis un fondants ar mājas saldējumu – kārsavietes Ainas Barsukovas receptes

Latvijas Televīzijas kulinārijas šova "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Aina Barsukova saimnieko Kārsavas novada Malnavas pagasta “Dzīlēs”. Viņa savā pagalmā, kas ieguvis arī sakoptākās sētas titulu, rīko amatnieku tirdziņus, cep maizi un kūkas, kā arī sestdienās sākusi rīkot brančus, kas tūristiem ļoti patīkot, bet vietējie gan skatoties ar aizdomām.

Raidījumā "Īstās latvju saimnieces" namamāte lika galdā maizītes ar ķilavām, speķi, liellopa gaļas tartaru, bietēs marinētu lasi, kā arī laša zupu ar mīdijām, Malnavas muižas trusi un šokolādes fondantu ar mājas saldējumu.

Maizītes ar ķilavām, speķi, liellopa gaļas tartaru, bietēs marinētu lasi

Uz rudzu maizes uzziež sviestu un liek ķilaviņu un pusīti vārītas paipalu olas, kam uzkaisīti pipari.

Uz rudzu maizes liek šķēlīti speķa, dažus sīpola gredzenus un marinēta gurķīša ripiņu.

Uz baltmaizes ziež sviestu un liek liellopas gaļas tartaru, kura pamatā ir malta vai kapāta jēla liellopa gaļa, kapāts šalotes sīpols, svaigi zaļumi, marinēti kaperi, olas dzeltenums, Dižonas sinepes, Vorčesteras mērce, svaigi malti pipari un sāls.

Uz baltmaizes ziež mārrutku krēmu, uzliek šķēlīti bietēs marinēta laša un dekorē ar marinētiem kaperiem.

Laša zupa ar mīdijām

Buljonam:

  • Viena laša kauli ar galvu bez žaunām;
  • 0,5 kg tomātu;
  • 0,2 kg sīpolu;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 0,2 kg selerijas kātu;
  • 1 fenhelis;
  • 5 g timiāns;
  • 2 lauru lapas;
  • 0,250 kg burkānu;
  • 0,5 l baltvīna;
  • Sāls pēc garšas.

Visu liek katlā, aplej ar četriem litriem auksta ūdens, vāra divarpus stundas, nokāš.

  • 1 kg kartupeļu;
  • 0,3 kg burkānu;
  • 0,150 kg šalotes sīpolu;
  • 1 fenhelis;
  • 0,150 kg selerijas kātu;
  • 0,2 kg ķiršu tomātiņu.

Buljonam pievieno smalki sagrieztus kartupeļus, burkānus, šalotes sīpolus, fenheli, selerijas kātu un ķiršu tomātiņus. Vāra, kamēr dārzeņi kļūst mīksti.

Mīdijas:

  • 0,2 kg pētersīļu;
  • 0,1 kg sviesta;
  • 0,2 l baltvīna;
  • šalotes sīpols;
  • ķiploka daiviņa;
  • 0,2 kg ķiršu tomātiņi;
  • 100 ml citrona sulas.

Sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploka daiviņu, pielej baltvīnu, pievieno tomātus, mīdijas un pētersīļus. Sautē, kamēr mīdijas atveras, un pielej citrona sulu.

Laša fileju apsāla, pārkaisa piparus un liek cepeškrāsnī. Cep 3-5 minūtes.

Lej šķīvī zupu, pa virsu liek laša filejas gabaliņu un dažas mīdijas.

Malnavas muižas trusis

  • 6 truša kājas;
  • 1 sīpols;
  • 1 burkāns;
  • 1 timiāna zariņš;
  • 1 rozmarīna zariņš;
  • 2 lauru lapas;
  • 7 smaržīgie pipari;
  • 2 l olīveļļas.

Truša kājas liek cepampannā, pievieno sīpolu, burkānu, timiāna un rozmarīna zariņu, lauru lapas un smaržīgos piparus. Pārlej ar diviem litriem olīveļļas. Trīs stundas sautē cepeškrāsnī +130 grādos. Pasniedz ar burkānu un sēņu biezeni, kā arī ar 30 sekundes vārītiem sparģeļiem un sarkanvīna mērci. To gatavo, sviestā apcepot šalotes sīpolu, ķiploku, timiānu, pieberot 50 g cukura, karamelizējot, pielejot puslitru sarkanvīna un noreducējot.

Burkānu biezenis:

  • 1 kg burkānu;
  • 150 g sviesta;
  • Sāls pēc garšas;

    Burkānus notīra, izvāra, sablendē, pievienojot sviestu un sāli.

Sēņu biezenis:

  • 0,7 kg šampinjonu;
  • 0,150 kg šalotes sīpolu;
  • 4 ķiploka daiviņas;
  • 1 g timiāna;
  • 150 ml baltvīna;
  • 0,150 kg sviesta.

Šampinjonus, sīpolus un ķiplokus smalki sagriež, apcep, pievieno timiānu un pielej baltvīnu, uz lēnas uguns vāra 20 minūtes, sablendē, pievienojot sviestu.

Šokolādes fondants ar mājas saldējumu

Fondantam:

  • 6 olas;
  • 300 g cukura;
  • 70 g miltu;
  • 250 g sviesta;
  • 250 g rūgtās šokolādes (ar ne mazāk kā 70% kakao).

Olas saputo ar cukuru, piesijā miltus un pievieno izkausētu sviestu un šokolādi. Visu saputo. Lej formiņās un cep cepeškrāsnī 180 grādos 8-10 minūtes.

Vaniļas saldējumam:

  • 0,7 l piena;
  • 0,3 l saldā krējuma;
  • 2 vaniļas pākstis;
  • 14 olu dzeltenumi;
  • 300 g cukura.

Katlā lej pienu un saldo krējumu un karsē. Vaniļas pākstis pārgriež uz pusēm un izkasa sēkliņas. Gan sēkliņas, gan pašas pākstis liek katlā. Turpina karsēt, bet nevāra. Izņem vaniļas pākstis un ar koka karoti lēni maisot, pieliek olas, kas iepriekš saputotas ar cukuru. Lēni maisa un karsē, līdz masa sāk sabiezēt. Atdzesē, lej saldējuma mašīnā.

Jau vēstīts, ka LTV pirmā kanāla ēterā no trešdienas, 3. februāra, atgriezies kulinārijas šovs "Īstās latvju saimnieces". Otrajā sezonā par "Īstās saimnieces godu" cīnās septiņas čaklas un uzņēmīgas namamātes no Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes.

Šovs "Īstās latvju saimnieces" LTV1 ēterā un www.replay.lv no 3. februāra skatāms trešdienās plkst.19.30.

20 komentāri
ludzāniete
Man ļoti patika Ainas gatavotie ēdieni un prasmīgā uzņemšana. Skaisti klāts galds, pašas ceptā maizīte, pašas izšūts galdauts. Viņai noteikti pienācās 1.vieta. Un tik prasmīgi ēdienu gatavošanā piedalījās dēls. Es labprāt piedalītos viņas rīkotajās vakarēšanās.
vītejis gordieds
loboikīs iedīņs latgalīšam jer ūtrīs latgaļīts, tai tis jer dīmžāl
Zivs
Mani tiešām fascinē, kā cilvēki spēj sarīkot ķīviņus pat zem raksta par receptēm.
anna
Ir jau cilvēki, kuriem pietrūkst kultūras un ētikas.
Skatītāja!
Nesaprotu ko jūs te pa tām latgalietēm ņematies,nekas īpāš .Ir vēl uzpasaules arī citas Saimnieces!
Dzinta
Man ari nepatika ta izradisanas ar citu "spalvam",vajadzeja pasai vairak pa virtuvi,neviss ka tadai"muizas mamzelei"pasniegt tikai dela gatavotos sedervus",bet pasai ta nesirsnigi pasnieg,ar piebildi- nu ediet,edied,re kada es spica saimniece,lai veicas labak Vijai,ta bija neviltota saimnieca,lai ari bija paligi
KŌRSOVĪTE
AS DŪMOJU,KA AINAI NAV SVAREIGA UZVARA,JAI NAUDIS VAIROK,NAKEI MYUSIM TA VISIM,KŪPĀ ŅEMŪT. svareigokīs jer tys,ka jei uzadrūšinojās pīzadaļātīs,i parodāt,ka jei var,sareikot augsta ranga vīseibis,,jopķreit arī tam,ka nabogs nikod orpusmojom naād,. As nikod naasmu bejusi pi jōs,i drūši vīņ nabyušu,jo nav man tik,lai varātu brokaškas,iturāt orpus mojom. AINA ATBILST AUGSTAS KLASIS VĪSU -SAIMNEICIS TITULAM! bet LATVJU SAIMNEICIS GŪDS PĪZANOKOS NAPORPRŪTAMI -VIJAI nu AGLONAS
AGA
Raidījums saucas - Īstās latvju saimnieces... kas tad Ainai bija latvisks un vai viņa pati vispār prot gatavot? Noskatoties raidījumu šī sajūta neradās - viss it kā notiek ārpus mājas, arī Ainas attieksmē pret pārējām saimniecēm - sajūta, ka viņas tā kā drusciņ traucē " smalko " mājas ritmu... Mēs par VIJU!!!!!!!!!
Latgaliete
Vijas Kudiņas sniegums bija daudz augstāks un ēdieni atbilda latgaliskam tradīcijām . Malnavietes ēdieni varūt bija garšigi, bet ne īsti mūsu reģionam atbiststoši, arī sirsnības bija par maz. Es par Viju.
Latgalīta
Es ari esmu no LATGALES un vairāk atbalstu VIJU,vinas vienkāršību un vinas humoru un tas viss pie lietas.Piekritu, arī LATGALĒ cilveki dzivo skaisti un bagati,viss pārspīleti un neredzēju sirsnīguma no AINAS,mans skatījums no TV.Turies VIJA KUDINA-LAI TEV 1000 tiek .
ilze
Katrai lietai ,jābūt īstajā vietā
vasara
Man kā starp Kārsavu un Rēzekni dzimušai latgalietei jāpiekrīt Kudiņas kundzei, ka šī ēdienkarte nebija baudāma tautastērpos un pilnīgi neatbilda Latgales būtībai. Ar šādu ēdienkarti varētu zīmēties smalkā restorānā Mārtiņš Rītiņš Amerikā...... Jo lielākā cieņā noliecu galvu Vijas Kudiņas šarma priekšā. Tā bija Latgale! Visu cieņu!
nju
dik dēla darbavietas slēptā reklāma! labāk tā pārpareizā (pēc viņas komentāriem par citām saimniecēm secinot) pati būtu ko saviem nagiem uzmeistarojusi! identitāte nav ņepačom!
cita latgaliete
nu, tajā krāsu izvēlē Kudiņas ceptuves interjērā tā latgaliskā tā pamazāk...
sekoju līdzi
lai veicas.....bet šoreiz garām....izrādīšanās vien bij.....nekas vairāk,mēs zinām,ka Latgalē cilvēki ļoti nabadzīgi.....bet šeit,vienkārša izrādīšanās.....ka man ir,tas kas jums nav....šoreiz nevajadzēja.nevietā tas bij.
Veronika
Nu ituos porraidis cylvāki dūmos, ka Latgalī cīši loba dzeive, kas nav taisneigi. Tymā pusē cylvāki cīši mūkos nu bezdorba. Jī spīsti dzeivot iz sovu radinīku-pensionaru rieķina. Maņ pyrmo dūma beja: nu kurīnis icik naudys Malnovā voi Korsovā? Nu tys ir cyts vaicojums...
Silva
Nekāda izrādīšanās.Laukos arī var labi dzīvot.
Besis
Kam ir ko rādīt, tas rāda, kam nav - tam skauž!
Mulkis
Krievija katru dienu pensionari ed lasa zupa ar midijam un snabi ar ikriem a pie mums cilveki uz ielam mirst bada !
vītiejo
bet vietējie gan skatoties ar aizdomām. nav vis tai.....vīnkorši vītiejīm nav naudis,lai ōrpus mōjom āstu
Pievienot komentāru
Jaunākie
Populārākie
Interesanti