Ķirbji rudenī tiek lietoti biezeņzupās un pankūkās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ķirbis ir lielākā oga pasaulē, tas Latvijā kopš seniem laikiem bijis iemīļots rudens produkts, taču mūsdienās asociācijas ar to kļuvušas vēl plašākas – diētisks produkts, biezeņzupas, pankūkas un citi tā izmantošanas veidi. Dabas muzejā durvis vērusi izstāde "Ķirbis jūsu veselībai 2014", kura būs apskatāma līdz 2.novembrim.

Ķirbji ir bagāti ar A un C vitamīnu, ēdams ir ne tikai tā mīkstums, bet arī miza, sēklas, stīgas un ziedi. Savukārt ķirbju mizas senatnē izmantoja matu apjoma palielināšanai. 

"Attīstoties ēst gatavošanas kultūrai Latvijā, arī tradicionālajā virtuvē ienāk jaunas dvesmas. Pareizi kombinējot jau pazīstamus produktus, iespējams iegūt jaunas garšu nianses. Ķirbis ir piemērots produkts dažādiem ēdienu eksperimentiem, jo izceļas ne tikai ar uzturvērtību, bet arī neitrālo garšu un zeltaini dzelteno krāsu, tādēļ tā izmantošana ēst gatavošanā spēj ēdienam piedot neaizmirstamu garšu un vizuālo baudījumu," informē "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

No ķirbja Ilga Joma iesaka pagatavot svaigu, garšīgu, pikantu mērci - čatniju, kuru ieteicams ēst pie putnu gaļas ēdieniem un sieriem.

Mērces pagatavošanai, nomizo 500 gramus ķirbja un sagriež kubiņos, pievieno 100 gramus mango (ja nav pieejams svaigs, izmanto saldētu) un glāzi ūdens. Tad visu sablendē un masu ielej katliņā, pievieno rozā piparus, baziliku, cukuru, sāli un svaigus čilli piparus pēc garšas. Čatnija masu ar garšvielām uzvāra un ļauj paburbuļot vienu minūti, pēcāk atdzesē. Gatavo ķirbju mango čatniju ar rozā pipariem un baziliku pasniedz atsevišķā mērces trauciņā, neliekot uz viena šķīvja ar pamatēdienu. 

No 29.oktobra līdz 2.novembrim Latvijas Dabas muzejā norisināsies rudens milžu izstāde "Ķirbis jūsu veselībai 2014", kurā būs iespēja aplūkot pārsteidzoši dažādos ķirbjus un ķirbjaugus, degustēt to izstrādājumus un muzeja kafejnīcā baudīt ķirbju ēdienus.

Neskatoties uz auksto jūniju, ķirbju raža ir bijusi laba, un veselīgie milži ir gatavi pārsteigt izstādes apmeklētājus.

Dabas muzejā vairāk nekā parasti būs apskatāmi liela izmēra ķirbji, piemēram, no Rūjienas uz Rīgu tiks vestas 70 kilogramu smagas rudens ogas.

Izstādē speciālisti konsulēs par to, kā audzēt ķirbjus un ķirbjaugus, pastāstīs, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas, un notiks ķirbju izstrādājumu degustācija.

Dabas muzeja 6.stāvā izstādes laikā katru dienu 12:00 notiks arī izglītojoši pasākumi sadarbībā ar Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu klubu "Tomāts", kuros lektori stāstīs par kirbju audzēšanu un pielietošanu, kā arī izglītos paprikas, ķiploku un sīpolu audzēšanā.

Interesanti fakti par ķirbjiem:

  • Par ķirbja izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālamerika. Liecības par to senākajiem radiniekiem atrastas Meksikā un datētas ar laiku 7000-5500 gadi pirms mūsu ēras.
  • Senatnē ķirbju mizas, to apaļās formas dēļ, tika izmantotas sieviešu frizūrās, matu apjoma vizuālai palielināšanai.
  • Vienīgais kontinents, kurā netiek audzēti ķirbji, ir Antarktīda.
  • Ķirbis ir viena no retajām svaigām dabas veltēm, kura uzturvērtība var saglabāties pat gadu no novākšanas brīža.
  • Pasaulē ir vairāk nekā 100 ķirbju šķirnes, tie mēdz būt dažādās krāsās, sākot no baltas un beidzot ar zilu.
  • Ēdams ir gan ķirbja mīkstums, gan miza, gan tā sēklas, stīgas un ziedi.
  • Līdz šim smagākais ķirbis reģistrēts 2012.gadā ASV un tas svēris 911,27 kilogramus.
  • Ķirbis ir bagāts ar šķiedrvielām, tādēļ tas ir ļoti diētisks. 100 gramu ķirbja satur tikai 20 kaloriju.
  • Ķirbji ir bagāti ar A vitamīnu, kas nepieciešams redzes veselībai.
  • Ķirbju sēklas ir bagātas ar dzelzi un B vitamīnu, kas uzlabo asinsrites un smadzeņu darbību.
  • Ķirbji satur daudz C vitamīna, tāpēc tie ir lieliski imūnsistēmas uzlabošanai.
  • Ķirbju ziedi satur ēteriskās eļļas, kas rudenī labi palīdz pretoties saaukstēšanās vīrusiem, tādēļ ķirbju ziedus ieteicams izmantot salātos vai izkaltēt tējai.
  • Ķirbja un kokosrieksta piena maskas iesaka izmantot ādas mīkstināšanai. Ķirbis atdzīvinās, mitrinās ādu un padarīs to gludāku.
  • Ķirbja sula ieteicama maziem bērniem zobu augšanas periodā, jo tā palīdz pret zobu nākšanas sāpēm.
  • No rīta apēdot vienu sauju ķirbju sēklu, tiks nodrošināta pozitīva oma. Ķirbja sēklas satur daudz šķiedrvielu, kā arī organismam nepieciešamās uzturvielas.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti