artaram:
- 1 svaiga jēra sirds
- 1 šalotes sīpols
- olīveļļa, sāls un pipari
Salātiem:
- 1 svaigs gurķis
- 1 ēdamkarote jūras zāļu
Ajoli mērcei:
- 2 olu dzeltenumi
- 1 grillēta, nomizota paprika
- sāls, pipari, olīveļļa
Maizei:
- 1 glāze rudzu miltu
- 1 glāze pilngraudu kviešu miltu
- 1 glāze ūdens
- sāls un nedaudz cukura
Marinētām bietēm:
- 200 g baby bietes vai šķēlītēs sagrieztas parastās
- 2 ēdamkarotes sinepju sēklu
- 1 glāze baltvīna etiķa
- sāls un pipari
Pagatavošana:
- Pagatavo tartaru: jēra sirdi atbrīvo no taukiem un cīpslām. Smalki sakapā. Šalotes sīpolu smalki sakapā, pievieno gaļai. Pievieno nedaudz olīveļļas, sāli un piparus. Visu samaisa kopā un atstāj uz 10-15 minūtēm garšām sajaukties kopā.
- Pagatavo salātus: gurķi sarīvē vai sagriež smalkos kubiņos un sajauc kopā ar jūras zāli.
- Pagatavo ajoli mērci: grillētu papriku liek blenderī, pievieno olu dzeltenumus un olīveļļu un sakuļ kopā. Pavārs olu dzeltenumus pirms tam vakumā uzkarsē līdz 63 °C, bet mājas apstākļos to var izlaist.
- Pagatavo maizīti: abu veidu miltus sajauc kopā, pievieno nedaudz sāli un cukuru. Pamazām pievieno un iejauc remdenu ūdeni, kamēr veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām. Mīklu plāni izrullē, klāj uz cepamplāts un cep cepeškrāsnī 200 °C 10-15 minūtes. Karstu sagriež vai salauž gabalos.
- Bietes nomizo un iemarinē ar baltvīna etiķi, sinepju sēklām, sāli un pipariem. Marinē vismaz 12 stundas. Tad ar visu marinādi vāra, līdz marināde reducējas un bietes ir al dente.
- Servē tartaru ar ajoli mērci, klāt pasniedz gurķu salātus un marinētās bietītes, un kraukšķīgo maizīti.