E vielas pārtikā notrulina garšas kārpiņas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krāsvielas, garšas pastiprinātāji, saldinātāji dod intensīvāku garšu, notrulina garšas kārpiņas, piešķir krāsu, kādas dabīgi nav. Daudz ēdot produktus ar garšas pastiprinātājiem, mājās gatavotam ēdienam gribēsies izteiktāku garšu, vairāk sāk prasīties arī citas garšvielas. Tāpēc uztura speciāliste Inese Siksna iesaka vairāk baudīt svaigus, dabīgus produktus, īpaši pavasarī.

Daudzi pārtikas produkti satur pārtikas piedevas  - E vielas, kuru lietošanas drošumu nav iespējams viennozīmīgi novērtēt. Latvijas Radio komanda devās uz Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu BIOR, lai uzzinātu vairāk par E vielām.

Vienā no laboratorijām bija iespēja nogaršot E621 “tīrā” veidā, šķaidītu ar ūdeni. Pēc garšas pastiprinātāja E621 pagaršošanas mutē vēl ilgi paliek nepatīkama sajūta. E621 jeb mononātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs, kas veicina sajūtu „gribu vēl”.

Lai noskaidrotu, no kā īsti drīkst sastāvēt produkts, uz laboratoriju tiek atnests dzeramais jogurts, kartupeļu čipsi ar siera garšu un doktordesa. Pērkot jogurtu, uz kura norādīts, ka tas ir ar augļu piedevām, noteikti jāskatās, lai tās ir dabīgas. Šajā jogurtā piedeva ir dažādu ogu biezeņi, skaidro uztura speciāliste Inese Siksna. Viņa gan piebilst - ja šāds  jogurts pircēju neapmierina, arī mājās pašiem iespējams uztaisīt jogurtu.

Pārbaude tiek turpināta ar kartupeļu čipsiem, jo to sastāva aprakstā redzami daudz un dažādi gari ķīmiski nosaukumi. Tas nozīmē, ka ražotājs izvēlas garo, ķīmisko nosaukumu. Tomēr Inese Siksna nesaprot, kāpēc ir jākropļo dabīgā kartupeļu garša, jo mums visiem ir vīzija, kā garšo kartupeļi ar sieru. Taču ir vielas, kuras pamatoti tiek iekļautas produkta sastāvā.

No trim līdzi paņemtajiem produktiem, doktordesa tiek novērtēta atzinīgāk, jo sastāvā ir pievienotas tās vielas, bez kurām desa neturētos kopā un negaršotu, kā nākas. Šajā desā visas izmantotās piedevas ir pieļaujamas. Lai gan desas sastāvā ir 75% gaļas, tomēr Inese Siksna iesaka labāk izvēlēties gaļu.

Orientēšanās dažādo garšu pastiprinātājos, skābuma regulētājos un konservantos ir sarežģīta. Var iemācīties, ka, piemēram, jāizvairās no garšas pastiprinātājiem E620-E640 un krāsvielām E100-E180. Uztura speciāliste iesaka orientēties pēc produktu grupas. Taču ir arī tādas E piedevas, kas ir dabīgas un vispārpieņemtas, piemēram, sāls vai citronskābe. Un nereti ir tā, ka E vielu daudzums var ietekmēt arī cenu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti