Sastāvdaļas
- 1 kg svaigu cūku pupu pākstīs vai 500 g kaltētu cūku pupu, kas visu nakti izmērcētas un pēc tam novārītas
- 3-4 ēd.k. olīveļļas
- 2 ķiploka daiviņas
- 2-3 tējkarotes tahini jeb sezama sēkliņu pastas (lielākam krēmīgumam)
- 1 laima sula
- dzeramais ūdens pēc nepieciešamības
- sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana
Ja cūku pupas ir svaigas un pākstīs, tad katliņā uz plīts uzvāra ūdeni un liek vārīties cūku pupas ar visām pākstīm aptuveni 5-10 minūtes. Tad uzreiz pupas liek atdzesēties tekošā aukstā ūdenī.
Kad atdzisušas, atbrīvo tās no pākstīm un vēl katru pupu no baltās miziņas, atstājot tikai zaļo vidiņu.
Pupas un visas pārējās sastāvdaļas, izņemot ūdeni, liek blenderī un visu blendē viendabīgā masā.
Jāskatās, lai veidotos bieza, bet krēmīga masa, un, ja saturs slikti blendējas, tad pievieno pa ēdamkarotei dzeramā ūdens.
Kad gatavs, mērcīti var baudīt ar dārzeņiem vai smērēt uz mīļākās maizes šķēlēm.
Recepte LSM.lv pirmo reizi publicēta 2016. gada 7. decembrī.