Ģimenes atzīst, ka bieži vien no sabalansēta un veselīga uztura attur informācijas trūkums un stereotipi par tā sarežģīto pagatavošanu un dārdzību. Tieši tāpēc īsi pirms meistarklases speciāliste Anita Kažemāka kliedēja bažas un lekcijās runāja arī par slimībām, kas apdraud cilvēkus ar virssvaru. “Paaugstināts holesterīns, nieru problēmas, aknu problēmas un kuņģa traucējumi,” teica uztura speciāliste un sportiste Anita Kažemāka.
Speciālisti uzsvēra, ka tieši vecāki ir tie, kas ģimenē nosaka ēšanas paradumus un var novērst šāda veida slimību izplatību bērnu vidū. “Vecākiem pašiem jāpiedomā pie tā, ko viņi ēd. Pašiem ēdot čipsus, bērnam teikt: ēdiet burkānus un ābolu, tas noteikti neies kopā. (..) Ēst regulāri, (..) radīt šo ģimenes sajūtu,” sacīja Kažemāka.
Šādas atziņas izskanēja veselīga uztura meistarklasēs Preiļos. Tajās bērni kopā ar mammām gatavoja uztura meistarklasē un saģērbās gluži kā šefpavāri. Šīs ģimenes ir viena no četrām dažādām mērķgrupām, kas veselības veicināšanas un profilakses projekta gaitā mācās par veselīgu uzturu un otrdienas vakarā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu filiāles virtuvē gatavoja tādus ēdienus kā ceptus ābolus, Ziemassvētku kūciņas, biezpiena plācenīšus ar ķirbi un sāļās biešu vafeles. “Mums ļoti iepatikās tās sāļās vafelītes. Justīnei ļoti garšo čipsi, kas ir tikai svētku reizēs. Šis būs lielisks našķu aizstājējs,” sacīja Preiļu novada iedzīvotāja Daina Erte.
Eiropas Sociālā fonda projekta aktivitātes Preiļos notiks līdz 2019. gada beigām, un to laikā kopumā plānotas 12 veselīga uztura meistarklases. Nākamā nodarbība par uzturu gaidāma 20. decembrī, un to apmeklēs bezdarbnieki, kā arī maznodrošinātas un trūcīgas personas. Kopējās projekta izmaksas ir teju 117 000 eiro, ko sedz Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta finansējums.