Sēņu pētniece, grāmatas "Latvijas sēnes" autore, 23.decembrī devusies sēņot Beberbeķu mežā, kur savākusi sēnes mērcei, vēsta Initas Dānieles ieraksts interneta dienasgrāmatā.
Ziemas celmene sastopama cauru gadu, bet it īpaši vēlā rudenī un ziemā atkušņu laikā, rakstīts portālā "latvijas.daba.lv". Tā ir ēdama sēne, kas pirms gatavošanas jānovāra, un ēdamas ir tikai sēnes cepurītes. Ziemas celmene ieteicama cepšanai. To nav vēlams vākt pilsētas ielu malās un ceļu tuvumā.
Šīs sēnes cepurīte ir divus līdz desmit centimetru plata, sākumā zvanveida, vēlāk izpletusies, medusdzeltena, vidū parasti tumšāka - kastaņbrūna. Virsmiziņa mitrā laikā lipīga un spīdīga, sākumā pūkaina, vēlāk kaila. Kātiņš ir trīs līdz desmit centimetru garš un 0,4-1,5 centimetrus resns, augšdaļā iedzeltens, apakšdaļā kastaņbrūns, gandrīz melns. Mīkstums balts vai bālgani dzeltenīgs, svaigs tas ir ar vāju sārmainu smaržu, vārīts vai cepts - ar patīkamu smaržu.
Ziemas celmenes sastop lielās grupās uz atmirušu vai dzīvu lapu koku stumbriem un celmiem cauru gadu. Inita Dāniele norāda, ka šīs sēnes nevar sajaukt ar citām - mežā jālūkojas pēc dzeltenas līdz brūnas cepurītes uz samtaina kātiņa. Turklāt ziemā visas sēnes ir bez kāpuriem.
Savukārt vairāki iedzīvotāji, dodoties uz mežu pēc svētku eglītes, salasījuši gailenes. Ar saviem iespaidiem un fotogrāfijām viņi dalījušies sociālajos tīklos.
Jau ziņots, ka neparasti siltā laika dēļ Latvijā sākuši plaukt pūpoli. Sinoptiķi prognozē, ka arī gada pēdējā nedēļa būs aptuveni sešus grādus siltāka par normu.