Veikala skatlogi ir izaicinājums bērnam. Māmiņa iesaka veselīgus našķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vecāki atzīst, ka vēlas nodrošināt saviem bērniem piemērotas un vērtīgas maltītes, taču viņiem ir grūti atrast veselīgus un viegli pagatavojamus našķus. Emīlijas māmiņa Anna Rozīte dalās savā pieredzē, kā mieloties veselīgi.

Pētījums* liecina, ka bērni našķējas bieži un izvēlas neveselīgus, ļoti cukurotus našķus. Vecāki saka, ka nodrošināt bērnus ar veselīgiem našķiem nav viegli, grūti tas ir arī tāpēc, ka visapkārt ir milzīgs neveselīgo našķu klāsts, kas spilgtā noformējuma dēļ piesaista bērnu uzmanību un, protams, saldas lietas bērniem parasti garšo daudz labāk, nekā dārzeņi vai pat ogas un augļi, veselīgie našķi nav tik garšīgi.

Pediatre Gerda Lielause atzīst, ka savā praksē visai bieži saskaras ar bērnu gremošanas sistēmas, ādas, kā arī zobu veselības problēmām, ko izraisa nepareizi lietota pārtika. Speciāliste uzsver: "Vecākiem ir  svarīgi saprast, ka bērni pārņem ģimenes uztura lietošanas tradīcijas un ieradumus, tāpēc vecākiem ir lieliska iespēja būt labiem paraugiem.

Našķēties var un vajag – taču konfektes un citi saldumi būtu jānomaina pret veselīgiem produktiem – augļiem un dārzeņiem, piena vai pilngraudu produktiem."

Māmiņa Anna Rozīte cenšoties rast līdzsvaru starp “veselīgu našķēšanos” un našķu “cukuroto piedāvājumu”:

“Mana meitiņa Emīlija pārsvarā našķējas mājās, ārpusē cenšamies koncentrēties uz pamata ēdienreizēm. Kopumā ar mani viņa našķējas reti, izņēmums varētu būt publiski un kultūras pasākumi, piemēram, teātris vai kino, kur tā ir jau kā neatņemama tradīcija.

Iespējams, ne vienmēr veselīga našķēšanās ir ciemošanās reizēs pie vecvecākiem, kuri zina manu nostāju šajā jautājumā, tomēr esmu pārliecināta, ka reizēm vēlme palutināt mazmeitiņu ņem virsroku, tāpēc neiebilstu.

Emīlijas iecienītākie našķi mājās ir dateles, rozīnes, žāvētas aprikozes un svaigi augļi, ka arī īpašs gardums - rudzu maize ar medu.

Vasarās tās ir ogas un citi sezonas dārza labumi. Gatavojam arī "veikala saldumu" mājas versijas - cepam cepumus bez miltiem, cukura un sviesta, taisām saldējumu tikai no augļiem, konfektes - no riekstiem un žāvētiem augļiem.

Ne vienmēr šie mani eksperimenti Emīlijai “iet pie sirds”, bet kādreiz viņa atzīst tos par gana labiem.

Ārpus mājām našķi mēdz būt arī saldumi, tomēr cenšos turēt balansu starp mājas "vērtīgo našķēšanos" un ārpus mājas “cukuroto piedāvājumu”, jo droši vien neviena no galējībām nav 100% laba.

Izaicinājums ir kafejnīcu ēdienkartes un veikalu skatlogi.

Tie vilina ar ļoti cukurotiem un garšas pastiprinātāju bagātiem saldumiem, kuriem alternatīvas vai nu nav, vai arī tās zaudē izvēlē pret pirmajiem, tāpēc uz pārtikas veikaliem es cenšos iet viena.”

*Pētījumu veica Mazo ekspertu skola un zīmols ''Danonki'' sadarbībā ar ''Mindshare'' 2017.gada janvārī, aptaujājot 750 respondentus - vecākus, kuriem ir 3-6 gadus veci bērni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti