Ziepes zina visi bērni un pieaugušie, bet daudzi nezina, no kā tās tiek gatavotas.
Nepieciešams:
- Dažāda lieluma trauki ūdens vārīšanai, ziepju masas kausēšanai.
- Formiņas ziepju veidošanai.
- Ziepju masa (nopērkama specializētajos veikalos).
- Kaltēti augi.
- Aromātiskās eļļas.
- Pārtikas krāsvielas.
Norise:
Šis darbs darāms tikai pieaugušo klātbūtnē!
Ziepju masu sarīvē vai sagriež gabaliņos.
Katliņā uzvāra ūdeni. Mazākā traukā saliek ziepju masas gabaliņus un trauku liek karstā ūdenī peldēt, lai ziepju masa karstumā izkustu.
Kad masa izkususi, tai pieliek aromātisko eļļu, sausos augus un dažus pilienus pārtikas krāsvielas.
Nelielās formiņās (varat izmantot rotaļlietu formiņas, cepamformiņas, mazas plastikas kastīte, kādās mēdz iesaiņot dažādus pirkumus vai iegādāties īpašas ziepju gatavošanai domātas formiņas) salej sagatavoto masu. Skaistus kaltētos ziedus un lapas var ielikt formiņās, tad uzliet virsū sagatavoto ziepju masu, lai augi skaisti rotātu ziepju gabaliņu.
Gaida apmēram 30 minūtes, līdz masa sacietēs, tad ziepes izņem no formiņas. Ziepes gatavas!
Ziepēm var pievienot dažādas piedevas - smaržai, izskatam, lai tās būtu veselīgākas ādai. Piemēram, eļļu vai citas taukvielas, piena pulveri, kaltētus ziedus, pārtikas krāsvielas un citas lietas pēc izvēles - jebko, kas patiktu jums un jūsu ādai.