Svinam Meteņus, Pīrāgdienu, Skulduri... Pavasara gaidīšanas svētki sākušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Meteņos senatnē sākās latviešu jaunais gads. Pavasara gaidīšanas svētkos klāja skaistu galdu un gatavoja īpašus ēdienus.

Iesakām pašiem mazākajiem!

Iesakām pašiem mazākajiem!

Mīļie vecāki, mēs esam radījuši drošu un radošu platformu zinātkāriem pirmsskolas vecuma bērniem - LSM Bērnistaba!

Bērnistabā ir interesanti un attīstoši uzdevumi, spēles, filmas, eksperimenti, zīmēšana, vakara pasaciņa un daudz kā cita.

 

Meteņdienas ēdienu izvēle bija līdzīga Ziemassvētkos sarūpētajiem, bet svētku galds bija pieticīgāks, jo pavasara pusē apcirkņi jau patukšoti. Ēdienus gatavoja no miltiem,  žāvētas cūkgaļas, pupām, zirņiem un putraimiem. Meteņos cepa pīrāgus, gatavoja koču, zīdeni, grūdeni. Plāceņi bija ļoti populārs Meteņu ēdiens, to parasti ņēma līdzi, dodoties ciemos. Gatavoja arī slokātņus – plāceņus ar pildījumu. Pildījumam izmantoja žāvētu gaļu un sīpolus.

Meteņgaldu rotāja balts galdauts, centās galda rotāšanai izplaucēt kādu zaļumu.

Te idejas dažiem Meteņdienas ēdieniem.

Miežu plācenis

Nepieciešams:

  • 500 g miežu miltu
  • 2 kartupeļi
  • 250 ml piena
  • 50 g sviesta
  • 25 g rauga
  • Sāls
  • Ola

Pagatavošana: Kartupeļus izvāra ar visu mizu, nomizo, sastampā. Siltā pienā liek raugu, sāli, sviestu. Kad sviests izkusis, pieliek miltus un kartupeļus, samīca mīklu un liek siltā vietā uzrūgt.

No mīklas veido apaļus plāceņus, liek uz plāts atstatus vienu no otra, apsedz ar dvieli un ļauj 10 minūtes uzrūgt.

Olu sakuļ, apsmērē plāceņus, cep 200 grādos apmēram 15 minūtes.

Vislabāk garšo karsti ar sviestu vai skābu krējumu.

Taukotnis

Nepieciešams:

  • Glāze miežu putraimu
  • Glāze grūbu
  • Glāze pelēko zirņu
  • Sīpols
  • 150 g žāvētas cūkgaļas

Pagatavošana: Zirņus, putraimus un grūbas nomazgā, aplej ar aukstu ūdeni, atstāj uz nakti izmirkt. No rīta nolej ūdeni, noskalo, aplej ar aukstu ūdeni, liek vārīties. Sīpolu un gaļu sagriež smalki, apcep. Kad putraimi un zirņi mīksti, putrā iemaisa sacepto gaļu, pieliek sāli pēc garšas.

Vārot jāskatās putras biezums, tāpēc ūdeni sākumā sevišķi daudz nelej, lai sanāk bieza putra.

Par taukotni šo putru sauc tāpēc, ka gaļas vietā varēja pielikt taukus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti