Mums pašiem savs kafijas koks! Vārām ozolzīļu kafiju!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

 

Atceries, mēs aicinājām sēt ozolus un pāri palikušās zīles saglabāt kafijai. Nē, mēs neaicinām bērnus dzert kafiju, bet gan izzināt dabu. Piekritīsi, ka ozolzīļu kafija ir kas pavisam neparasts.

Tagad ierasts, ka kafiju gatavo no kafijas pupiņām, bet mūsu senči kafiju gatavoja no ozolzīlēm un dzīvoja kā īsti stiprinieki.

Kafijas pupiņas uz Latviju atved no citām zemēm, kur tās aug. Kad kafija no kafijas pupiņām pie mums nebija tik populāra, kafiju gatavoja no ozolzīlēm, miežiem vai cigoriņa saknes.

Tāpat kā īstās kafijas pupiņas, arī ozolzīles, cigoriņi un mieži ir jāgrauzdē, lai kafija iegūtu grauzdējuma garšu.

Ozolzīļu kafija

Zaļas, neizžāvētas zīles (bez cepurītēm) liek uz plāts, 220 grādos karsē cepeškrāsnī, līdz tās izžūst. Uzmanīgi jārīkojas, verot vaļā cepeškrāsni, jo zīles var sprāgt - gluži kā popkorns! Kad liekais mitrums iztvaikojis, temperatūru samazina.

Apbrūninātās zīles izņem no cepeškrāsns, saber uz dvieļa un saberzē, lai zīļu miziņa atlobās.

Zīļu kodolus liek uz pannas un vēl apbrūnina, tad siltus samaļ kafijas dzirnaviņās.

Kafijai apmēram uz 500 ml ūdens ņem ēdamkaroti samalto zīļu, pavāra trīs minūtes, nostādina un pasniedz ar pienu, saldo krējumu, cukuru vai medu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti