Bijušais jūrnieks Briežuciema pagastā - audzē liellopus un makšķerēšanas kāpurus

Iegādājās zemi un sāka saimniekošanu no nulles - tā pirms diviem gadiem savu dzīvi mainīja Gunārs Voits. Jaunietis piecus gadus gāja jūra, tomēr tad saprata, ka vēlas mainīt savu dzīvi, meklējot sev pastāvīgu dzīvesvietu laukos. Šobrīd jaunais lauksaimnieks Balvu novada Briežuciema pagastā audzē gaļas govis un domā par makšķerēšanas kāpuru biznesa attīstīšanu.

Gunāram Voitam ir 31 gads. Pirms diviem gadiem Balvu novada Briežuciema pagastā Gunārs iegādājās māju un zemi. Šobrīd Gunāram ir gaļas govju ganāmpulks un izveidots plāns makšķerēšanas kāpuru audzēšanai. Gunārs saimniekošanu uzsākta no nulles - bez zemes, tehnikas un zināšanām. Gunārs mācījies Liepājas Jūrniecības koledžā, piecus gadus pavadīja jūrā, tomēr saprata, ka iešanu jūrā jānomaina pret dzīvi uz sauszemes.

“Pa jūru strādājot, kaut kādu naudu sapelnīju, ar kaut ko vecāki palīdzēja, tagad šeit īpašumu nopirkām, startējām projektā lauksaimniekiem, tagad jau otrais gads iet,” stāsta Gunārs Voits.

Kā jaunais lauksaimnieks Gunārs sava biznesa uzsākšanai piesaistīja Eiropas naudu. Kopumā 40 tūkstošus eiro, projekta sākumā tika piešķirti 32 tūkstoši eiro, projekta noslēgumā vēl 8 tūkstoši. Šobrīd Gunārs mācās uzņēmējdarbības lauksaimniecību Malnavas koledžā.

“Plānojam attīstīties un palielināt ganāmpulku, projekta ietvaros triju, četru gadu laikā līdz simt galvām jātiek. Mēģināsim iet uz priekšu, kā nu sanāks”, stāsta Gunārs Voits.

Tāpat paralēli govju ganāmpulkam Gunārs iecerējis audzēt kāpurus zivju makšķerēšanai.

Gunāram jau kopš mazotnes patīk makšķerēt. Šobrīd pie mājām ir arī dīķi, kuros audzēt zivis.

“Te ir viens caurtekošs dīķis, te domājam uz perspektīvu foreles laist; tie vairāk karpu, līņu dīķi. Tur es ar tiem kāpuriem baroju,” rāda Gunārs.

Kāpuru audzēšanai un pārdošanai izveidots biznesa plāns, ar kuru šogad Gunārs piedalījās projektu konkursā “Laukiem būt” un par savu ideju ieguva atzinību. Gunārs stāsta, kā notiek kāpuru audzēšanas process. Sākumā nepieciešami atkritumi:

“Es biju zvejā, diezgan daudz biju pieķēris, tad daudz atkritumu palika, tad to visu biju salicis traukā, tad mušas izsēdināja tos kāpurus, pagāja četras dienas, un pa tām kāpuri atkritumus apēda, izauga lieli. Sašķiroju atsevišķā traukā, baroju savām zivīm. Ja grib, lai tāds tirdzniecības izskats, tad atsevišķi kādas dienas jāpatur sausajās skaidās, tad viņi attīrās.”

Kāpuru audzēšana nav sarežģīta, bet lielos apjomos nepieciešama audzēšanai atbilstoša infrastruktūra.

“Vajag tai visai sistēmai būt - telpai, ventilācijai, jo tai procesā, kad viņi ēd tos atkritumus, amonjaks izdalās, ja telpa neventilējas, tad viņi paši nosmok,” skaidro Gunārs.

Šobrīd kāpuru audzēšanas biznesa plāns apturēts uz pāris gadiem, visi spēki tiek veltīti gaļas govju ganāmpulka attīstīšanai.

Nepieciešams iegādāties vēl zemi, tomēr tas nav tik vienkārši. Briežuciema apkārtnē ir daudz zemnieku, kuriem pieder lielas platības. Šobrīd zemi var iegādāties no ārzemju kompānijām.

“Ir ārzemnieku kompānijām šeit ļoti daudz sapirkts, un viņi tagad pārdod, bet viņiem cenas lielas. Ne mazāk par diviem tūkstošiem eiro par hektāru.”

Gunārs ir apņēmības pilns saimniekot laukos, palielināt govju ganāmpulku un veikt mājās remontu. Darbu ir daudz, tomēr Gunārs aicina arī citus jauniešus nebaidīties dzīvot un saimniekot laukos.

0 komentāri
Pievienot komentāru
Cilvēkstāsti
Dzīve & Stils
Jaunākie

Populārākie
Interesanti