Centrs ir tapis projekta “BELLA CUISINE” ietvaros, kas tika vērsts uz Latgales un Vitebskas pierobežas reģionu kulinārā mantojuma popularizāciju. Šeit būs iespēja ne tikai iegūt informāciju par Latvijas tūrisma objektiem, bet arī nogaršot un iegādāties to valstu produkciju, kuru reģioni ir iekļauti Eiropas kulinārā mantojuma tīklā.
„Tieši šī kulināra mantojuma tīkla ideja un arī galvenais mērķis tīklam ir popularizēt vietējās izejvielas, tas nozīmē - tam ēdienam, ko piedāvā atpūtas bāze, viesu māja vai restorāns, pārsvarā jābūt gatavotam no vietējās produkcijas,” mērķi definē projekta “BELLA CUISINE” vadītāja Tatjana Kozačuka.
Projekta gaitā tika izstrādāts arī sešu dienu kulinārā mantojuma maršruts, kas iekļauj Latgales un Vitebskas reģionu tūristu mītnes un to īpašo ēdienu klāstu. Neskatoties uz to, ka maršruts ir jauns, Vitebskas apgabalā tas jau ir izraisījis rezonansi.
„Par šo tēmu ieinteresējas restorāna biznesa īpašnieki, kas sāka zvanīt un jautāt, vai šis ēdiens var tikt iekļauts restorāna ēdienkartē - tie paši āboli; vai ir iespējams veikt lielas partijas pasūtījumus,” stāsta Vitebskas apgabala Mioru rajona lauku mājas īpašniece Oļga Moroza.
Ideja par nacionālā ēdiena kā zīmola pārdošanu radās pirms 20 gadiem Zviedrijā. Lai piesaistītu tūristus mazos zvejnieku ciematiņos, tika uzsākta Zviedrijas Skones un Dānijas Bornholmas reģionu pierobežu sadarbība kulinārā mantojuma ietvaros. Pašlaik tīklā ir iesaistījušies 32 reģioni no 12 Eiropas valstīm.
„Zviedrijā mums ir tādi dalībnieki, kas pirms 15 gadiem uzsāka savu nelielo biznesu un, pievienojoties mūsu tīklam, ir kļuvuši, piemēram, no maza garāžas veikaliņa par uzņēmējiem, kas var pieņemt daudz viesu, pārdot produktus lielos daudzumos,” gandarīts ir Eiropas kulināra mantojuma tīkla koordinators Nikolass Felstroms.
Lauku tūrisma pakalpojumu sniedzēji cer, ka Starptautiskā kulinārā mantojuma centra esamība un iespējas kļūs par atspaidu vietējo uzņēmēju darbībai un sniegs sadarbības iespējas ar citiem kulināra mantojuma tīkla dalībniekiem.