4. studija

No veikalu plauktiem pazuduši kēksi un groziņi; to vietā parādījušies mufini un kapkeiki

4. studija

Māmiņdiena

Saldējums

Saldējuma ražotāji sāk atteikties no sintētiskajām vielām savā produkcijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Gadu no gada pircēji kļūst aizvien gudrāki un rūpīgi izpēta, kas atrodas katra produkta sastāvā - kaut vai ar palielināmo stiklu, bet izpētīs to, kas lācītim vēderā. Saldējuma pircēji atzinuši, ka ražotāji ir labojušies un savā produkcijā piedāvā aizvien mazāk vielu, kas varētu apdraudēt veselību.

Pircēja Anita atzīst, ka bez brillēm grūti salasīt uz etiķetes saldējuma sastāvu, kurā atrodami kviešu milti un kartupeļu ciete. Savukārt saldējuma eksperte Daiga Stepiņa atzīst, ka nedara, kā citi pircēji, kuri veikalā izvēlas lētāko, bet seko līdzi, lai tas būtu ražots Latvijā ražots, ar pievilcīgu iepakojumu, kā arī skatās uz sastāvu. Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījuma "4.studija" sastaptais Reinholds stāsta, ka viņam vislabāk garšo saldējums ar zemenēm: "Man liekas, ka tiem visiem labs sastāvs ir. Sevišķi, ja rakstīts angļu valodā."

Sastāvu uz saldējuma iepakojumiem bez brillēm grūti izlasīt, bet, ja tas izdosies, būs patīkams pārsteigums – pircēja Daiga pamanījusi, ka saldējuma ražotāji sāk atgriezties pie vecajām, labajām receptēm bez ķīmiskiem uzlabotājiem:

"Varu uzteikt Rūjienas saldējumu, jo mainījies sastāvs. Tur vairs nav augu tauku, pašā saldējumā nav arī guara sveķu, nav biezinātāju."

Trīs nedēļu garumā uz draudzīgu sarunu par un ap saldējuma sastāvu raidījums "4.studija" aicināja vairākus saldējuma ražotājus. Taču daži neuzskatīja par vajadzīgu atsaukties atbildēt uz jautājumiem, tādējādi radot neizpratni, vai saldā našķa ražotājiem būtu kas slēpjams? Diemžēl saldējumu ražotājs "Druva" uz epastu trīs nedēļu laikā nav atbildējis. ""Druvai" šis ir smuks iepakojums, šo varbūt izvēlētos. Viņi labojušies iepakojuma ziņā, jā, mārketinga speciālisti piestrādājuši," atzinīgi vērtē saldējuma eksperte Daiga. Viņa uzteic, ka dažām šķirnēm izņemtas kaitīgās vielas: "Jā, viņi ir labojušies. Tas iepriecina, jo jūti, ka patērētājs tiek novērtēts un mēs tiekam novērtēti kā klienti." 

"Jau kopš 2012.gada saldējumiem "Tio", "Ekselence", "Pols" esam nomainījuši receptūru. Mēs nolēmām saldējumā izmantot pienu, kas ir tikai no Latvijas ražotā piena," pēc ilgākas pierunāšanas piekrist sarunai pastāstīja Latvijā lielākā saldējuma ražotāja "Food Union" saldējuma zīmola vadītāja Linda Petrovska. Viņas pārstāvētais uzņēmums vēl nesen bija vairāk zināms kā "Rīgas piena kombināts".

Saldējuma eksperte Daiga rāda šī uzņēmuma ražoto saldējumu "Pols", kura sastāvā nav augu eļļas, glazūrā nav palmu tauku, nav arī ne kargināna, ne augu tauku.

"Otrs, atteicāmies no sintētiskajām piedevām," raidījumam "4.studija" pircēju ietekmi lēmuma pieņemšanā atzina "Food Union" pārstāve Petrovska. Kā iemeslu palmu eļļas popularitātei saldējuma ražotāja pārstāve nosauc ne visai veselīgās vielas lētās izmaksas.

Savukārt uztura speciāliste Lolita Neimane uzskata, ka, izvēloties saldējumu, jāpievērš vērība gan taukvielām, gan arī krāsvielām. "Es teikšu, daudz tauku - 19 grami, daudz kaloriju un izvēlētos tādu, kur mazāk krāsvielu, jo bērniem tās nevajag," izvēlētā saldējuma kvalitāti vērtē dietoloģe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti