Vilkārša kā režisora debijas izrādi aktieri sauc par mistisku un daudzslāņainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Sestdien Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvos Laura Gundara luga “Vienādas asinis”, kas veidota pēc Rūdolfa Blaumaņa darbu motīviem, un lugas pamatu veido stāsts par veco Zemīti, kurš pašu nelabo redzēja.

Aktieris Mārtiņš Meiers, kurš izrādē atveido kalēja palīgu Pēteri stāsta, ka lugas notikumi risinās mistiskajā saulgriežu laikā. „Ļoti blīva, raiba Saulgriežu mistērija ir sanākusi – ar dažādiem likteņiem, dažādām vēlmēm. Stāsts ir par to, ko katrs grib un vai viņam sanāk vai nesanāk,” saka Meiers.

Savukārt aktrise Māra Mennika, kura izrādē atveido Zemīša meitu Mariju stāsta, kā jau dzīvē arī izrādē visa pamatā ir mīlestība. „Par nespēju izšķirties, kurš ir īstais un kurš nav īstais – tas tā ļoti vienkārši runājot,” saka Mennika.

Ar šo iestudējumu teātrī, kā režisors debitēs Mārtiņš Vilkārsis, kurš līdz šim darbojies kā scenogrāfs. Aktieru kolektīvs atzīst, ka ir gandarīti par Vilkārsa uzdrīkstēšanos.

Aktrise Inese Ramute stāsta, ka jau, strādājot kā scenogrāfs, viņš nereti aktieriem ir sniedzis režisora cienīgus padomus. „Viņš ir strādājis kopā ar tik labiem režisoriem, ka viņam vēlme darboties pašam kā režisoram ir jau ilgāku laiku (..) Viņš bieži kā scenogrāfs ir pienācis klāt un devis padomu kā režisoru,” saka Ramute.

Arī Latvijas teātra eksperti atzīst, ka režijas darbam pēdējā laikā pievēršas aizvien vairāk scenogrāfu. Teātra zinātniece Līga Ulberte uzsver, Mārtiņa Vilkārsa debija režijā ir ļoti gaidīts notikums. „Tā nenoliedzami ir viena no lielākajām intrigām, jo sevišķi tāpēc, ka Mārtiņš Vilkārsis tik intensīvi strādā kā mākslinieks. Scenogrāfijā un režijā jau ir daudz kā līdzīga, jo ir jādomā skatuves telpā, un Mārtiņš Vilkārsis ir viens no tiem, kas prot domāt skatuves telpā,” Vilkārsi raksturo Ulberte.

Vilkārsis pats arī veidojis izrādes scenogrāfiju. Mennika stāsta, ka izrāde būs vizuāli ļoti baudāma, to paspilgtina videoefekti, skatuves noformējums un mūzika. „Tā nav parasta luga, kur ir viena aina, otra aina, trešā aina. Tur viss griežas, mainās – tas būs par to, vai tu to spēj sevi uztvert,” saka Mennika.  

Vecā Zemīša tēlā iejūtas aktieris Jānis Jarāns. Viņš šajā iestudējumā saredz ne tikai Blaumaņa motīvus, bet arī iezīmes no Gogoļa darba “Vakari ciematā pie Doņškas”. „Mans tēls ir interesants un grūts (..),” saka Jarāns.

Izrādes noformējumu papildina arī Atra Dzērves video efekti, Annas Henrihsones kostīmi, Ingas Raudingas iestudētās kustības un Jāņa Ivanova mūzika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti