Kultūras ziņas

Noslēpumainā gleznotāja G. Šenberga darbu izstāde

Kultūras ziņas

"Bildēm" 30!

Ostrovska lugas "Vilki un avis" mūsdienu versija Liepājā

Viestura Meikšāna «Portreti. Vilki un avis» - izrāde par cilvēka dabu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tā ir izrāde par cilvēka dabu - par avīm un vilkiem, tā režisors Viesturs Meikšāns saka par jauniestudējumu "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī, kas pirmizrādi piedzīvos piektdien, 27.novembrī. Viesturam Meikšānam tā ir pirmā tikšanās ar Liepājas teātri, pirmā dziļāka iepazīšanās ar krievu klasiķa Aleksandra Ostrovska daiļradi un pirmais kopdarbs ar māksliniekiem Reini un Kristu Dzudzilo. Savdabīgu atmosfēru uz skatuves radījis gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

"Tas ir Ostrovska nopelns, jo katrs tēls kādā mirklī maina savu ādu vai masku - kļūst par avi vai vilku un otrādi. Pēc būtības tā ir atklāsme, simbols par cilvēka dabu. Tā nav izrāde par mežoņiem vai briesmoņiem, tā drīzāk ir izrāde par cilvēka dabu, reaģējot uz notikumiem ap mums, kā mēs dzīvojam vidē ap mums un kā tā mūs maina," stāsta Viesturs Meikšāns.

Ostrovska darbs izrādījies pateicīgs portretu galerijai, kas vienlaikus ļauj izstāstīt sižetu, atklāj režisors. Tajā ir daudz atklājumu, izaicinājumu gan mākslinieciskā, gan personiskā līmenī, uzsver režisors. Turklāt tā ir pirmā tikšanās ar Liepājas teātra radošo komandu: "Ļoti profesionāla jaunā paaudze, nav brīnums par pieredzējušiem. Liepājas teātrim tagad ir plašs potenciāls daudzu materiālu iestudēšanai, jo šie aktieri ir spējīgi uz ļoti, ļoti daudz ko. Viņu iespējas vēl nav izsmeltas, mēs turpmāko gadu laikā redzēsim vēl daudz ko."

Naivu sievieti, kura vēlas apprecēties ar savu sapņu princi, šajā izrādē attēlos Everita Pjata. Avs, kuru var apvest ap stūri, taču tas nenozīmē, ka arī viņā nemājo vilks. "Viņa uzticas cilvēkiem. Cilvēks, kurš nav noteicējs par savu likteni. Viņa to neapzinās," par savu atveidoto tēlu saka Everita Pjata.

Bez emocijām izrādē slīpēto Vilka tēla būtību atklās Mārtiņš Kalita. Tas nav viegls uzdevums, uzsver aktieris. Viņš ir cilvēku pazinējs, tāds, kuram visi līdzekļi labi mērķu sasniegšanai.

Runājot par skatuvisko ietērpu, telpa ir ierobežota ar neparastām gaismām. "Skatītājiem, visticamāk, būs atšķirīgs redzējums par to, kas nāks no skatuves. Būs interesanti, jo nekas netiek izbīdīts ārā. Ir rāmis, aiz kura viss notiek. Tas, iespējams, radīs kino, gleznas, realitātes sajūtu," norāda Mārtiņš Kalita.

"Ostrovska darbā atklājas skaists cilvēciskums. Man kā režisoram šajā sezonā ir svarīgi runāt par šīm lietām," akcentē Viesturs Meikšāns.

Izrādē piedalās aktieri Inese Kučinska, Edgars Ozoliņš, Everita Pjata, Anete Berķe, Kaspars Kārkliņš, Mārtiņš Kalita, Kaspars Gods, Ilze Trukšāne, Rolands Beķeris, Gatis Maliks.

Iestudējumu iespējams noskatīties arī 28.novembrī, 5. un 29.decembrī, kā arī 10.janvārī. Sākot ar 5.decembra izrādi, teātris šim iestudējumam nodrošinās titrus krievu valodā, lai to varētu apmeklēt pēc iespējas vairāk skatītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti