Valters Sīlis Latvijas simtgades programmā iestudē izrādi «Būt nacionālistam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

13. aprīlī plkst. 19 ''Dirty Deal Teatro'' (DDT) pirmizrādi piedzīvos režisora Valtera Sīļa un dramaturga Matīsa Gricmaņa sadarbībā tapusī jaunības traģēdija "Būt nacionālistam." Izrāde ir viena no Latvijas valsts simtgades programmas norisēm.

Izrādes pamatu veido dramaturga Matīsa Gricmaņa pirms vairākiem gadiem gūtā pieredze, nonākot darbā Saeimā par palīgu pazīstamam nacionālistu deputātam, un notikumi, kas viņu līdz tam aizveda. Tādējādi tas būs patiess stāsts par pieaugšanu, jaunības ideālu un pārliecību rašanos un transformēšanos. Caur šīs personīgās pieredzes prizmu atskatoties uz ļoti interesantu mūsu valsts nesenās vēstures posmu - laiku pirms 10.Saeimas, kad Latvijā notika nozīmīga politiskā pārbūve. Bojā aizgāja Tautas partija, izveidojās "Vienotība" un savu pakāpenisko uzvaras gājienu uzsāka radikālā spārna nacionālisti.

Ko nozīmē būt nacionālistam? Nacionālista pasaulē savas tautas intereses ir svarīgākas par individuālajām. Draugi ir līdzīgi domājošie, kurus neinteresē mazās ikdienas problēmas un laicīgie labumi. Pretinieku ir daudz, taču viņi ir zināmi. Patiesās vērtības uzplauks atkal par spīti tam, ka mūsdienu materiālajā pasaulē tās zaudējušas savu nozīmību. Īsteni patrioti nedrīkst pakļauties valdošajai varai, kura klanās dažādu starptautisku organizāciju priekšā. Lai dzīvotu šajā izaicinājumu pilnajā pasaulē, vispirms jāatmostas pašam un tad jāatmodina latviešu tauta.

"Man nav viegli šo stāstu stāstīt. Jo man kaut kā šķiet, jūs domāsiet, ka es gribu jūs par kaut ko pārliecināt. (..) Es zinu, ka daudzi nacionālisti mani uzskatīs par nodevēju, to es nevaru ietekmēt, bet mērenāki cilvēki mani uzskatīs par radikāli. Tas nekas. Es nejūtos vairs ne kā nodevējs, ne kā radikālis - vismaz nozīmē, kādā šis vārds tiek lietots politikā un reliģijā. Esmu pieņēmis savu dzīvi un savu pagātni, kāda tā ir, ar visiem tās melnākajiem brīžiem," - tā izrādes dramaturgs Matīss Gricmanis.

Izrādes radošā komanda: režisors Valters Sīlis, dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Uģis Bērziņš, gaismu mākslinieks Lauris Johansons, spēlē - Matīss Gricmanis, Ance Strazda, Āris Matesovičs, Jānis Kronis.

Nākamā izrāde - 18. aprīlī plkst. 19.

Izrāde "Būt nacionālistam" būs viena no Latvijas valsts simtgades programmas norisēm. Latvijas valsts simtgades svinības notiks laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam. Latvijas valsts simtgades svinību galvenais vēstījums ir „Es esmu Latvija”, akcentējot, ka Latvijas valsts galvenā vērtība ir cilvēki, kuri ar savu ikdienas darbu veido tās tagadni un kopā ar jauno paaudzi liek pamatus rītdienai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti