Kultūras ziņas

Spēlmaņu nakts

Kultūras ziņas

Progresīvā rokgrupa Indygo gatavojas īpašam koncertam

Valmieras teātrī pirmizrāde iestudējumam "Apjukums"

Valmieras teātrī pirmizrāde iestudējumam «Apjukums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar izrādi "Apjukums" Valmieras drāmas teātrī atgriezies režisors Viesturs Meikšāns. Viņš izvēlējies iestudēt mūsdienu vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga radīto lugu. Mūsdienīgajam iestudējumam nav konkrētas sižeta līnijas, tai pašā laikā tas aptver ļoti plašu mūsdienu sabiedrībai aktuālu tēmu loku.

"Apjukums" ir visai savdabīga, komiska izrāde, jo tai nav pārstāstāma sižeta, bet ir nepārtraukti plūstoša notikumu virkne, kuras laikā aktieri vairākkārt maina savu identitāti. Tēlos, kuri viens otru sauc aktieru īstajos vārdos, iejūtas Elīna Vāne, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika un Imants Strads.

"Zem šiem jokiem ir daudzas dzīves patiesības, ko varētu uztvert arī skumji. Bet tas, ka cilvēki smejas šajā izrādē, mani tikai priecē, jo vajag ar prieku smagās tēmas uztvert," saka izrādes režisors Viesturs Meikšāns.

Notikumi uz skatuves atspoguļo cilvēku nemitīgo vēlmi izrauties no ierastās ikdienas un vides, taču meklējumi ne vienmēr vainagojas ar panākumiem.

"Cilvēkiem ir tik garlaicīgi savā vidē, ka viņi izdomā vēl kaut ko, vēl kaut ko, bet vertikāle jāiet uz augšu, nevis tikai apkārt muļļāties. Tāpēc visādas nebūšanas arī notiek, savā veidā aiz garlaicības," pauž Valmieras teātra aktrise Elīna Vāne.

Izrādes laikā zālē nemitīgi dzirdami skatītāju smiekli. Taču tūlīt pēc izrādes skatītāji atzīst - galvā valda patīkams apjukums. "Nebija pierasts, ka aktieri sevi sauc savos īstajos vārdos. Jautra izrāde, nepārtraukti smaidīju," teic izrādes apmeklētāja Liene.

Jau esam vēstījuši, Viesturs Meikšāns pats arī tulkojis vācu autora radīto lugu, kā arī veidojis izrādes scenogrāfiju, savukārt kustības iestudējusi horeogrāfe Linda Mīļā, bet tērpus veidojusi Ieva Veita.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti