Dienas ziņas

Pēc ugunsnelaimes atjauno Borisovkas lūgšanu namu

Dienas ziņas

Vāc parakstus atļaujai braukt pa Lubāna ezeru

Uz Nacionālās operas skatuves izdejos mīlestību

Uzvedumā «Zvaigžņu rakstu kalējiņi» Nacionālajā operā izdejos stāstu par mīlestību un Latviju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Sagaidot Valentīndienu, Jelgavas tautas deju kolektīvs ''Lielupe'' kopā ar draugu kolektīviem mīlestību un satikšanos izdejos uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves. Uzvedums ''Zvaigžņu rakstu kalējiņi'' veidots pēc Zemgales folkloras materiāliem un ir veltījums Latvijas simtgadei.

Mīlestība uz deju tautas deju kolektīvam  (TDK) ''Lielupe'' ilgst jau 58 gadu garumā. Pirms 15 gadiem dejotāji lēma, ka mīlestības mēnesī - februārī - ar to jādalās arī ar skatītājiem.

„Vienkārši mēs darām savu darbu. Mēs gribam dejot, mēs gribam radīt prieku sev un laikam tomēr visvairāk skatītājiem sniegt enerģiju un saņemt pretim,” stāsta TDK ''Lielupe'' mākslinieciskā vadītāja Elita Simsone.

Šogad lielupieši gatavojas neaizmirstamam koncertam uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, kurā  kopā ar draugiem, sagaidot Valentīndienu, izdejos ne vien tautas deju ''zelta fondu'', bet arī visu paaudžu dejotāji vienosies īpašā uzvedumā ''Zvaigžņu rakstu kalējiņi'', kas stāsta par satikšanos 13.gadsimtā.

„Mūzikai cauri vijas divu jaunu cilvēku satikšanās. Spēle, kur nāk zvaigznes, kur tiek rakstīts viņu un viņu pēcnācēju liktenis,” skaidro TDK''Lielupe'' dejotāja Aiva Kupfere.

„Mūzika tika veidota pēc Zemgales folkloras materiāliem, un uzvedums tādā formā arī ir veidots, bet viņš tiek parādīts ar skatījumu uz mūsdienām,” bilst Simsone.

Uzvedumu veidojuši horeogrāfs Agris Daņiļevičs un režisors Uģis Brikmanis, un to caurvij Zemgales simbols Nameja gredzens, kurā kopā saplūdusi zvaigžņu kalējiņu izkaltā mīlestība.

„Šis stāsts ir par mīlestību... vai  tomēr par Latviju. Varbūt te varam likt arī vienādības zīmi. Es domāju - zvaigžņu rakstu kalējiņš ir Latvija, ģimene, turpinājums caur nākamajām paaudzēm,” uzskata dejotāja Aiva Kupfere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti