Topošie leļļinieki iestudējuši flamenko deju izrādi «Lorka. Slāpes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

12. aprīlī plkst. 19 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā “Zirgu pasts” notiks dramatiskā teātra aktiera mākslas ar specializāciju leļļu teātra aktieris kursa darba “Lorka. Slāpes” pirmizrāde flamenko dejas meistara un režisora Andreu Karandelas režijā.

Flamenko dejas izrāde, kas ir balstīta Federiko Garsijas Lorkas trīs darbos (divās tarģēdijās (“Asins kāzas”, “Bernardas Albas māja”) un farsā (“Dona Perlimplina mīlestība”)) ir pirmā izrāde, ko aktieru kurss izrādīs plašākai publikai, atrādot iegūtās zināšanas dažādos skatuves mākslas aspektos – dejā, kustībā, aktiermeistarībā -, sadarbojoties ar starptautiski atpazīstamu spāņu flamenko, klasiskās dejas un teātra mākslas pasniedzēju Andreu Karandelu un ģitāristu un etnomuzikologu Ivaru Hermani.

Režisors Andreu Karandels ar flamenko meistarklasi Latvijas Kultūras akadēmijā viesojies jau vairākkārt, tostarp 2016.gada skatuves mākslas festivāla “Patriarha rudens” ietvaros, kad ar 2.kursa aktieriem nedēļas laikā intensīvi apguva flamenko dejas pamatus, tādā veidā rodot ideju par dejas izrādi.

Andreu Karandels ir spāņu flamenko, klasiskās dejas un teātra mākslas pasniedzējs. Ieguvis grādu vācu filoloģijā Barselonas Universitātē un teātra mākslā Barselonas Teātra institūtā. Paralēli mācījies flamenko dejošanu un klasisko deju pie dažādiem pasniedzējiem. Apguvis arī psihofiziskās koordinācijas terapiju. Kopš 1984. gada strādā kā dejotājs un horeogrāfs dažādās kompānijās, bet kopš 2002.gada ir teātra mākslas pasniedzējs Barselonas Teātra institūtā. Ir sniedzis flamenko un teātra meistarklases Korejā, Japānā, Brazīlijā, Vācijā un vairākus gadus pēc kārtas arī Latvijā, Latvijas Kultūras akadēmijā. Ir vairāku lugu autors, kā arī sarakstījis biogrāfiju par dejotāju Emmu Malerasu. Kā režisors iestudējis arī operu La Bufa ar Alberta Mestresa libretu un Žordi Russinjola mūziku un vairākus citus darbus (tai skaitā jau iepriekš Federiko Garsijas Lorkas lugu “Asins kāzas” Seulā, Dienvidkorejā).

Stāstot par darbu kopā ar otrā kursa studentiem, režisors atzīst: “Pats svarīgākais ir aktieris, aktiera kapacitāte piepildīt telpu ar balsi, kustību un deju. Izrādi vadīs “dzīvās” un “mirušās” pulsācijas spriedze. Studenti ir tik apķērīgi, radoši, izpalīdzīgi! Nu, nedaudz arī haotiski. Viņiem ir laba ritma izjūta un mūsu kopdarbā mijiedarbojamies momentāni! Viņi jau ir ļoti labi aktieri.”

Lomās -  Rūdolfs Apse, Kārlis Arnolds Avots, Elīna Bojarkina, Matīss Budovskis, Sandija Dovgāne, Una Eglīte, Mārtiņš Gailis, Agris Krapivņickis, Matīss Millers, Alīda Pērkone, Jēkabs Reinis, Elizabete Skrastiņa, Māris Skrodis, Māra Uzuliņa, Rihards Zelezņevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti