«Teātris.zip» februārī piedāvā izrādes «Osedžas zeme», «Eņģeļa kreisais spārns» un «Raiņa sapņi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Televīzijas raidījumu cikls „Teātris.zip” februārī pārcelsies uz LTV7, piedāvājot teātra cienītājiem izrādes trīs svētdienu vakarus. Raidījuma programmā – Latvijas Nacionālā teātra „Osedžas zeme” un „Raiņa sapņi”, kā arī Valmieras teātra izrāde „Eņģeļa kreisais spārns”.

Februāra programmu LTV7 "Teātris. zip" iesāks 5.februārī plkst. 20, piedāvājot Nacionālā teātra izrādi „Osedžas zeme", kuru vērts noskatīties vairāku apsvērumu dēļ. Pirmkārt, mūsdienu ģimenes tēma kā viena no cilvēka pamatvērtībām. Tā risina sarežģītas ģimenes locekļu savstarpējās attiecības, kas nav viennozīmīgi definējamas. Tādēļ lēmumus pieņemt ir grūti, un kļūdas ir neizbēgamas. Ikviens skatītājs arī no savas pieredzes varēs diskutēt ar režisora Valtera Sīļa izcilo aktieru ansambli.

Otrkārt, iespējams iepazīties ar vienu no šodienas redzamākajiem amerikāņu dramaturgiem Treisiju Letsu, ko uzskata par T. Viljamsa un J. O’Nīla radošo mantinieku pēc tam, kad „Osedžas zeme” 2007.gadā triumfēja Brodvejā. Šī luga iestudēta 32 pasaules valstīs.

Treškārt, iespējams salīdzināt mūsu iestudējumu ar nesen pie mums rādīto amerikāņu filmu ar M. Strīpu un Dž. Robertsu galvenajās lomās.

Nacionālā teātra izrāde nominēta ”Spēlmaņu nakts 2011/12”  balvai kategorijā „Gada izrāde”, bet aktrise Lolita Cauka kategorijā „Gada aktrise” un Lāsma Kugrēna - "Gada otrā plāna aktrise". Tuvāk par izrādi Ojāra Rubeņa sarunā ar aktrisēm - Lolitu Cauku un Zani Jančevsku - pirms izrādes raidījumā „Teātris.zip”.

12.februārī plkst. 20 „Teātris.zip” LTV7piedāvās noskatīties Valmieras teātra izrādi „Eņģeļa kreisais spārns”. Savukārt Ojāra Rubeņa viesi raidījumā „Teātris.zip” būs aktieri Skaidrīte Putniņa, Rihards Rudāks, Inese Pudža un režisore Inese Mičule.

„Eņģeļa kreisais spārns” ir stāsts par piecu bērnu ģimeni brīdī, kad vecāki paliek bez mājām. Bērni atrod attaisnojumu, lai neuzņemtos rūpes par vecākiem. Vecās un jaunās paaudzes attiecības nav vienkāršas, taču mums visiem ir iespēja mainīties, radīt telpu, kur ienākt gaismai - sirds telpu. Smeldzīgā izrāde par vērtībām mūsdienu pasaulē tapusi Valmieras teātra Apaļajā zālē un pieļauj tuvplāna attiecības ar skatītāju. Smalks attiecību tēlojums Valmieras teātru meistaru Skaidrītes Putniņas un Riharda Rudāka sniegumā.

Visbeidzot 19.februārī plkst. 20 raidījums „Teātris.zip” LTV7 pievērsīsies Nacionālā teātra izrādei „Raiņa sapņi”.

Veiksmīgā Nacionālā teātra sadarbība ar vienu no izcilākajiem Krievijas un arī Eiropas režisoriem Kirilu Serebreņņikovu devusi iespēju attīstīt teātra valodu un skatītājiem ieraudzīt teātra neierobežotās iespējas. Tas bija drosmīgs solis, gatavojoties Raiņa 150.jubilejai, uzaicināt režisoru no malas veidot Raiņa biogrāfiju. Kopā ar literārā materiāla veidotāju Ievu Struku un, režisoram Serebreņņikovam studējot Raiņa personību, izveidota asociatīvi un vizuāli iespaidīga izrāde, kas ikvienam skatītājam ļauj emocionāli un intelektuāli iepazīt Raini no jauna skatupunkta. Izrāde gandrīz visās nominācijās tika izvirzīta „Spēlmaņu nakts 2015” balvām.

Raidījuma „Teātris.zip” viesi – Ieva Struka, Kirils Serebreņņikovs un komponists Jēkabs Nīmanis, kurš saņēma „Spēlmaņu nakts 2015” balvu par oriģinālmūziku izrādei.

Kopš 2012. gada rudens “Teātris.zip” sezonās ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Latvijas iedzīvotājiem ierakstā un tiešraidēs ir bijusi iespēja vērot vairāk nekā 135 dažādu laiku Latvijas teātru labākās izrādes. Paralēli Latvijas Televīzija veikusi 97 Rīgas un reģionu teātru labāko izrāžu ierakstus. Tās ir izrādes, kas iekļautas Latvijas kultūras kanonā, kā arī iestudējumi, kas uzskatāmi par sava laika zīmēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti