Teātra kritiķe: Apbalvoti tie mākslinieki, kuri izdarījuši izrāvienu savā daiļradē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Apbalvoti tika tādi mākslinieki, kuri ir izdarījuši izrāvienu savā daiļradē, kuriem ir nākotne, kuri ir piedāvājuši kaut ko jaunu," pēc "Spēlmaņu nakts" balvu sadalīšanas norāda teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Teātra kritiķe Silvija Radzobe šogad nestrādāja žūrijā, bet ar tās lēmumiem ir teju vienisprātis un atzīst tos par ļoti pārdomātiem un profesionāliem.

"Dainis Grūbe - viņš vienkārši piedzima kā mākslinieks šajā sezonā, tagad katrs viņa darbs tiek gaidīts ar milzīgu interesi. Tāpat ir pilnīgi skaidrs, ka [Elmārs] Seņkovs, [Vladislavs] Nastavševs - viņi aiz [Alvja] Hermaņa nu ir nākamie, no kuriem mēs varam gaidīt un jau esam sagaidījuši visinteresantākos, radošākos darbus," vērtē Silvija Radzobe.

Kā jau vēstījām, "Spēlmaņu nakts" galveno balvu saņēma Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Ezeriņš", tās režisors Elmārs Seņkovs tika atzīts par labāko režisoru. "Grand Prix" jeb galveno balvu, izvērtējot četru nomināciju veikumus, šogad piešķīra pirmo reizi, tāpēc šī balva īpaši nozīmīga.

Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Ezeriņš" izceļas ar ļoti neparastu skatuvisku formu, perfektu stilistiku, caur spilgtiem aktierdarbiem tai izdodas dzīvi atklāt visās tās krāsainībā un daudzveidībā.

Režisors Elmārs Seņkovs stāsta, ka mūsu īsprozas meistara Jāņa Ezeriņa pasaulē visa izrādes komanda: "Man bija svarīgi, lai mēs absolūti esam iekšā materiālā un vizualizējam to, ko vizualizēja Ezeriņš savos stāstos. Ezeriņš prot runāt par dzīves lielajām lietām, par to posmu no A uz B, to, kas no A uz B notiek ar mums. Kas ir bijuši tie dzīves punkti, kurus ir vērts atcerēties un kas ir īpaši. Ja tie ir, tad dzīve ir nodzīvota labi."

Par labākajiem aktieriem ne tikai žūrija, bet arī skatītāji atzinuši Agnesi Jēkabsoni un Daini Grūbi.

Agnese Jēkabsone ir ļoti pateicīga režisorei Laurai Grozai, jo tieši viņa izraudzījās aktrisi Edītes Piafas lomai Liepājas teātrī: "Izrāde ilgst trīs ar pusi stundas, tā ir ļoti intensīva, dramatiska, fiziski ļoti grūta. Pēc tās ir sajūta kā pēc laba krosiņa noskrieta, iestājas laimes sajūta. Kad es redzu, ka skatītāji ir piecēlušies kājās un aplaudē, viņiem ir laimes asaras, es esmu laimīga. Pēc izrādēm man parasti ir enerģijas pieplūdums un ticība saviem spēkiem. Es gribu būt teātrī, darīt lielas lietas un kāpt arvien augstāk un augstāk."

Dainis Grūbe labākā aktiera titulu izpelnījies par divām ļoti atšķirīgām lomām Dailes teātrī - Benu izrādē "Izraidītie" un Song Lilingu izrādē "M-Butterfly". Aktieris aizvadīto sezonu raksturo kā sarežģītu, bet reizē ļoti interesantu un vērtīgu viņa aktieriskajā izaugsmē:

"Vienā izrādē tev ir jābūt trauslai sievietei, nākamajā izrādē tev atkal ir jābūt pārpārēm vīrišķīgam, bet tas ir ļoti labi, tas ir lielisks aktiermeistarības treniņš," teic Dainis Grūbe.

Kopumā balvas pasniegtas 17 kategorijās. Par mūža veikumu sumināti kostīmu māksliniece Večella Varslavāne un scenogrāfs Andris Freibergs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti