Kultūras ziņas

Lielais sprādziens un gara dzīve

Kultūras ziņas

Jērgs Vidmanis koncertē ar "Sinfonietta Rīga"

Šovasar diplomus saņems 18 jaunie aktieri

Šovasar diplomus saņems 18 jaunie aktieri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kopš 1995. gada Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) ir absolvējuši gandrīz 200 aktiermākslas studenti. Šovasar tiem cer pievienoties vēl 18 jaunie spēlmaņi un pieci režisori, kuri šobrīd gatavojas diplomdarba izrāžu skatei un skatītājiem piedāvā noskatīties diplomdarba izrādes. Šonedēļ vienā no tām 10 topošie aktieri lika uzbangot “Trakajām asinīm” Mārtiņa Eihes režijā.

Kādreizējais kursa vadītājas Māras Ķimeles audzēknis režisors Mārtiņš Eihe topošajiem aktieriem ar vācu autoru lugu “Trakās asinis” sagādājis sarežģītu uzdevumu – izrādē arī tēli iestudē lugu, turklāt spēlmaņi ļoti personīgi uz skatuves spēlē arī paši sevi.

„Man patika. Es domāju, ka sniegums un līmenis ir ļoti labs, jo, patiesību sakot, ir tā – par tādu īstu, nopietnu aktieri tu kļūsti vēl pēc kādiem 10 gadiem. Ar četriem gadiem ir par maz – tad tas ir drusku iepazīties ar noteikumiem, un izskatās, ka ar noteikumiem cilvēki ir iepazinušies," vērtē aktieris Vilis Daudziņš.

Ļoti strādīgi, mīl teātri un uz skatuves nav nokļuvuši nejauši – tā kopā ar režisoru Elmāru Seņkovu vadīto aktieru kursu Latvijas Kultūras akadēmijā raksturo Māra Ķimele. Tomēr esot pāragri spriest, kurš būs nākamā skatuves zvaigzne.

"Jaunieši jau vienmēr ir vajadzīgi teātrī, problēma ir tā, ka vietu ir maz un štati netiek paplašināti, līdz ar to, lai kādu pieņemtu, kāds ir jāatlaiž, un tas vienmēr ir ārkārtīgi nežēlīgi," skaidro aktieru kursa vadītāja Māra Ķimele.

Sīvo konkurenci apzinās arī topošie aktieri, kuri par nākotnes plāniem, kamēr nav diploms kabatā, izsakās noslēpumaini.

"Mēs apmēram nojaušam, cik kurš teātris varētu ņemt, protams, mēs nezinām, mēs nojaušam, bet plāns ir tikt teātrī," saka LKA 4.kursa studente Elīna Avotiņa. "Jau kuro gadu mēs beidzam kā brīvie aktieri, un tikai daļa labākajā gadījumā dabū darbu teātrī."

Elīna uzskata, ka galvenais ir nepazust no aprites un iestudēt kaut vai monoizrādes. Tāds plāns ir arī Paulam, kurš savā drīzumā plānotajā monoizrādē būs arī režisors un mūzikas autors.

„Katram no mums, cik es esmu runājis ar saviem kursabiedriem, ir kāds mazs sapnītis, kāds mazs projekts," atklāj LKA 4.kursa students Pauls Iklāvs.

Jaunie aktieri neizslēdz iespēju strādāt arī kādā no teātriem ārpus Rīgas.

Nākamā topošo aktieru diplomdarba izrāde būs aprīlī, un šobrīd pie iestudējuma strādā režisori Mihails Gruzdovs un Reinis Suhanovs. Aktierus vērtē jau tagad, bet rezultātus uzzinās vasarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti