«Saules bērni» - izrāde par aizejošā laika cilvēkiem pirmsrevolucionārajā Krievijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Tur, kur ir izlietas asinis, nekad neuzplauks puķes” – šī ir viena no atziņām, kas caurvij Maksima Gorkija lugu „Saules bērni”, kuras pirmizrāde būs skatāma piektdien, 9.janvārī, Dailes teātrī. To iestudē Dž.Dž.Džilindžers.

No Maksima Gorkija darbiem Latvijas teātri ilgu laiku vairījās, savukārt pēdējos gados tos iestudē vienu pēc otra. Valmieras teātrī kopš 2013.gada nogales skatāma Fēliksa Deiča izrāde „Dzimta”, Rīgas Krievu teātrī – Elmāra Seņkova iestudētie „Vasarnieki”, un šonedēļ tām pievienosies arī Dž. Dž. Džilindžera „Saules bērni” Dailes teātrī.

Padomju laikos iesakņoto priekšstatu par Gorkiju kā proletariāta rakstnieku Džilindžers dēvē par visai mānīgu.

„Ja paskatās dziļāk, īsti neliekas, ka viņš ir proletariāta rakstnieks. Es domāju, ka tieši izlaušanās cauri šim priekšstatam arī ļauj pa jaunam paskatīties uz viņu kā uz diezgan aktuālu un pat jāteic - mūsdienīgu dramaturgu, jo, manuprāt, šī luga „Saules bērni” ir pilnīgi vienā plauktā liekama ar Čehova labākajām lugām,” saka Džilindžers.

Lugu „Saules bērni” Gorkijs sarakstīja 1905.gadā. Tās centrā ir ar augstu inteliģenci apveltītā Protasovu ģimene, kuras ideāli, tikumi un dzīves uztvere ir krasā pretstatā ar tautas masās tobrīd arvien vairāk pieaugošo vēlmi graut ierasto kārtību un vērtības.

Protasovu atveido Juris Žagars, kura redzējumā Gorkija luga ir stāsts par aizejošā laika cilvēkiem, kuri ir sastopami jebkurā laikā.

„Tie aizejošie cilvēki vienmēr dzīvo kaut kādas ilūzijās, sapņos. Joprojām naivi tic, ka pasaule ir uzbūvēta citādi, nekā viņa īstenībā ir uzbūvēta. Tad ir jautājums – vai tā dzīvot ir jēdzīgi, vai labāk apzināties skarbo realitāti un dzīvot garlaicīgo dzīvi!” izrādes vienu no lielajiem jautājumiem min Žagars.

Viņa atveidotā Protasova līdzinieki, protams, ir sastopami arī šodien. Aktieris viņus dēvē par izmirstošo inteliģenci. „Šodien tas ir cilvēks, kurš dzīvo pēc kaut kādiem citiem morāles kritērijiem, kurš varbūt dzīvo citā tempā, kurš nelieto „Facebook”, kurš dzīvo nedaudz citā realitātē. Tas ir ļoti tipisks šodienas inteliģences pārstāvis, kurš nejūt laika pārmaiņas,” saka Žagars.

Atšķirībā no Protasova jaunā laika tuvumu gluži vai pravietiski sajūt viņa māsa Liza. Viņa pareģo naida, asiņu un šausmu tuvošanos, kas izjauks ierasto kārtību, taču viņas līdzcilvēkiem ērtāk ir nevis viņu uzklausīt, bet gan pasludināt par slimu. Lizas lomu atveidos aktrise Ērika Eglija. „Tādus cilvēkus uztver par slimiem, taču viņi patiesībā ir jūtīgi, pārjūtīgi, emocionāli,” uzsver aktrise.

To, kas notiek tad, ja starp augstākajiem sabiedrības slāņiem un tautu izveidojas bezdibenis – arī par to liek aizdomāties izrāde. „Ir kaut kāda cilvēku grupa, kas savā starpā spriež, runā, diskutē, taču neizpauž to darbos. Tad apkārt notiek haoss, un tā parastā tauta nāk virsū un notiek sprādziens,” uzsver Eglija.

Režisors Džilindžers Gorkija „Saules bērnu” iestudējumu veido kā tīru klasisku drāmu bez ekscentriskiem režisoriskiem risinājumiem. „Caur ļoti smalku aktierspēli (..) bez ārišķīgiem elementiem,” izrādi raksturo režisors.

Iestudējuma „Saules bērni” pirmizrāde Dailes teātrī skatāma piektdien, 9.janvārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti