«Rīga 2014» laikmetīgā teātra programmā - Alēns Platēls un «Les ballets C de la B»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmā "Forte forte" 8. un 9.novembrī Rīgā pirmo reizi viesosies ievērojamais flāmu mākslinieks Alēns Platēls un viņa kolektīvs "Les ballets C de la B".

Rīgā varēs noskatīties vienu no jaunākajām Alēns Platēla izrādēm "Tauberbach", kas tapusi sadarbībā ar Minhenes Kamerteātri un tiks izrādīta Ķīpsalas Izstāžu centrā 8. un 9.novembrī plkst. 19. Pēc izrādes 8.novembra vakarā notiks mākslinieku saruna ar skatītājiem.

Izrādes "Tauberbach" (divu šķietami nesavienojamu vārdu - kurls un Bahs - apvienojums) centrā ir kāda sieviete un piecas hibrīdas būtnes, kurās ir kaut kas no amēbas, dzīvnieka, bērna. Sieviete visu laiku runā, jo tas ir veids, kā izdzīvot. Viņa sarunājas ar balsīm sevī un ārpusē un ar pašu dzīvi, pret kuru viņai ir fundamentāli iebildumi, bet kuru viņa pieņem ar cieņu. Pamazām dīvainās radības liek viņai atklāt citas maņas - pārstāt runāt, lai sajustu, ieraudzītu, izdzirdētu. Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma "Estamira" un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Johana Sebastiana Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris.

Kinoteātrī "K. Suns" 8. un 9.novembrī būs skatāma bezmaksas dokumentālo filmu programma. Tajā iekļauta paša Platēla veidota dokumentālā filmas par "Les balets C de la B" māksliniekiem "Les ballets de ci de la", vācu režisoru Jorga Jeshela un Brigites Krāmeres filma "Pasija - pēdējā pietura Kinšasa" par izrādes "Vsprs" pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā Kinšasā, kā arī brazīliešu režisora Markosa Prado godalgotā filma "Estamira" par kādu sievieti, kura sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā 20 gadus dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē.

Flāmu mākslinieks Alēns Platēls jau 30 gadus vada kolektīvu "Les ballets C de la B", kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. "Les ballets C de la B" strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, neprofesionāļi.

Alēns Platēls ir saņēmis Eiropas Teātra jaunās realitātes balvu 2001.gadā, virkne festivālu, izdevumu un laikmetīgās skatuves mākslas institūciju dažādās valstīs ir atzinušas Platēla un "Les ballets C de la B" izrādes par gada un pat desmitgades labākajiem iestudējumiem, bet "Tauberbach" ir ierindota starp desmit izcilākajām izrādēm, kas pagājušajā sezonā tapušas Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti