Rīta Panorāma

Intervija ar Ināru Pētersoni

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Jaunsleini

Dailes teātrī pirmizrāde Mārtiņa Zīverta "Rīga dimd"

«Rīga dimd» Dailes teātrī - aktuāls stāsts 500 gadu senā mērcē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Rīga dimd" - tā sauc ne tikai populāro latviešu tautasdziesmu, bet arī pazīstamā latviešu dramaturga Mārtiņa Zīverta vienu no pēdējām lugām, ko viņš rakstījis trimdas gados. Latvijā tā iestudēta tikai vienreiz - pirms 25 gadiem kā televīzijas uzvedums, bet tagad Kārļa Auškāpa režijā tapusi Dailes teātra Kamerzālē. Luga aizved skatītājus uz 16.gadsimta Rīgu, kur Kalendāra nemieru fonā risinās komiski un brīžam pavisam nopietni notikumi pilsētas birģermeistara ģimenē. Kaut sižets ir vēsturisks, varoņu darbi un nedarbi atgādina, ka laiki mainās, bet cilvēks ne.

Lugas "Rīga dimd" pirmuzvedums notika 1968.gadā Hannoverē paša autora Mārtiņa Zīverta režijā. Dramaturgs to vēlāk uzdāvināja režisoram Kārlim Auškāpam, bet pagāja gandrīz 30 gadu, līdz viņš to iestudēja. Laba luga un lielisks autors - savu izvēli paskaidro Auškāps.

Jautāts, kāpēc luga līdz Dailes teātra skatuvei nonākusi tieši tagad, Auškāps saka: "Nevaru paskaidrot. Luga atrada mani. Zīverts man to uzdāvināja 1981.gadā ar savu ierakstu, un pēkšņi man roka pastiepās un man šī luga izlasījās. Tas notiek ļoti dīvaini un īpatnēji. Tāpat kā rakstniekiem, kad tēli atrod viņus un viņiem atliek viņus tikai norakstīt uz papīra."

Zīverta lugas notikumi risinās 16.gadsimta Kalendāra nemieru laikā, kad namnieki sadumpojās pret Rīgas rātes lēmumu ieviest jauno Gregora kalendāru. Vara bija ne pārāk krietnā birģermeistara Bergena rokās, kurš ar valdīšanu saprata māku iedzīt bailes pūlī.

Režisors smej, ka stāsts par cilvēka dabu, lai gan pasniegts 500 gadu senā mērcē, ir gaužām aktuāls arī šodien: "Tur ir tas traģikomiskums visai šai lietai, ka gadu simteņi ir pagājuši un nekas jau cilvēkā nav mainījies. Tāda pati godkāre, tā pati skaudība, nenovīdība un alkatība. Tās pašas mokas, ciešanas un vēlēšanās tajā pašā laikā mīlēt - viss taču ir tas pats, cilvēks ne par matu nav mainījies! Un - korupcija, korupcija, korupcija."

Korumpētā birģermeistara lomā iejuties aktieris Juris Kalniņš, kurš šai lomā redz ļoti izteiksmīgu šodienas politiķu portretējumu. "Mūsdienu politiķi ir ļoti apaļi un glumi, apaļiem stūriem, nekur viņiem nevar piesieties. Savā prātā es mēģināju šos slēptos politiķu "apaļos stūrus" mazliet paasināt, lai tie iznāk ārā bez retušas," norāda Juris Kalniņš.

Birģermeistara sieva Katre, augusi dumpinieku dzimtā, lugā nostādīta neapskaužamā situācijā starp diviem karapulkiem - vienu vada viņas brālis, nemiernieku vadonis, otru komandē viņas vīrs. Apprecoties kārojusi pēc goda, bet vīlusies dzīves īstenībā, Katre solījumus tomēr tur augstāk par pašas vēlmēm.

Aktrise Vita Vārpiņa, kuras Katri lugā dēvē par nešpetnāko birģermeistarieni, spriež, ka viņas varonē sevi varētu atpazīt arī daudzas mūsdienu sievietes. "Acīmredzot tas nāk no viņas pagātnes - viņa nāk no nabadzīgām aprindām, apprecējusies, un tā ir ļoti saprotama vēlme - dzīvot labāk, dzīvot pārtikušāk. Tikai bez mīlestības dzīvot ir ļoti grūti. Un tur arī nāk tā nešpetnība un tā izpausme, ka pasaule dara man pāri un es esmu neapmierināta ar sevi un dzīvi," pauž Vita Vārpiņa.

Kā vēstīts, līdzās birģermeistaram ar kundzi lugā darbojas tālredzīgā kalpone Mare, ko spēlē Olga Dreģe, un slīpētais bende Pētera Liepiņa atveidojumā. Izrādes "Rīga dimd" muzikālo noformējumu veidojis Juris Vaivods, komandā darbojas arī scenogrāfs Kristaps Skulte, bet par krāšņajiem 16.gadsimta stila tērpiem rūpējusies Ieva Kundziņa.

Lugas "Rīga dimd" pirmizrāde gaidāma 13.maija vakarā Dailes teātra Kamerzālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti