Kultūras ziņas

"Kilograms kultūras 2014" - kino nominācijas

Kultūras ziņas

"Čigānu Barons" sāk apceļot Latviju

Pārsteidzošais Rainis Nacionālajā teātrī

Rainis liek par sevi manīt Nacionālajā teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc ceturtdienas, 29. janvāra, vakarā uz Nacionālā teātra skatuves notikušās nelaimes – pār Emīla Dārziņa koru dziedātājiem nokritušā smagā ugunskrusta – neviens no koristiem nav smagi cietis. Teātrī runā, ka tā bijušais direktors Rainis par savu klātbūtni dažādu zīmju valodā licis manīt arī mēģinājumu laikā. Izrādē „Raiņa sapņi” mūsu, iespējams, dižāko dzejnieku, ieraugām ne tikai kā izcilu autoru un domātāju, bet pirmkārt – sarežģītu cilvēku.

Rainis, apsēsts ar sava lieluma apziņu un Nobela prēmijas alku nomocīts. Rainis, kurš moka Aspaziju un iekāro citas sievietes. Rainis, kurš sapņo par dižu Latviju un murgo par izlaistām zarnām. Rainis ir tik dažāds un tik ļoti atšķirīgs no mūsu daudzu skolās apgūtā priekšstata.

Diez vai Rainis, rakstot tik atklāto dienasgrāmatu, spēja nojaust, ka kādreiz uz Nacionālā teātra skatuves viņa slēptākās domas, kvēlākie sapņi un arī tumšākās ilgas tiks parādītas tik atkailināti un tieši.

Jau vēstīts, ka Nacionālais teātris un viesrežisors Kirils Serebreņņikovs Raiņa gadu izvēlējušies atklāt nevis ar kādu lugu, bet poētisku vēstījumu par dzejnieka personību, kurā ir gan dzīvesprieks un jutekliskums, gan maigums un kaislība, gan dažādi dēmoni. Gan Raiņi, gan Aspazijas uz skatuves ir vairāki, un aktieri spēlē arī tautu.

"Es biju drusciņ kaut ko citu gaidījusi," saka skatītāja Elfrīda, atzīstot, ka izrāde viņu ļoti iespaidojusi. "Ļoti neparasts skatījums un īstenība, man liekas, ļoti patiess."

„Man bija tāda sajūta, ka es neuztveru to informāciju,” stāsta skatītāja Monta. „Bija tie punkti, bet es neuztvēru kopumu. Tādā ziņā es biju apjukusi izrādes laikā. Tā interesanti bija."

„Rainis beidzot ir cilvēks arī šajos sapņos," uzskata literatūrzinātnieks Arno Jundze. "Normāli sapņi. Katram vajadzētu sapņot kļūt par prezidentu vai dabūt Nobela prēmiju.”

"Īpaši tehniskā aspektā izrāde ir vienkārši žilbinoši laba, bet man liekas, tā ir izrāde cilvēkiem, kuri ar Raini tikai satiekas un kuriem ir sajūta, ka viņus kāds ir mēģinājis piespiest mīlēt Raini. Cilvēkiem, kuri Raini nekad nav izjutuši kā savu autoru un kuri nekad nav Rainī iedziļinājušies un nav gribējuši viņu saprast. Cilvēkiem, kuri Raini pazīst, tā ir mazāk piemērota, jo mazāk interesanta,” uzsver teātra kritiķe Zane Radzobe.

„Es sevi uzskatu par neizglītotu šai tēmā. Es nevaru visu zināt par Raini, šajā tēmā es iegremdējos tikai pirms gada. Iestudējot izrādi, es dalījos materiāla atklāšanas priekā,” stāsta Serebreņņikovs. „Un es teikšu, ka aktieri, latvieši, kas no bērnības to visu mācījušies skolā, viņi neko no tā nezināja."

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti