Primabalerīna Inese Dumpe svin 55 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

22.aprīlī ilggadējai Latvijas Nacionālā baleta solistei, pedagoģei un repetitorei Inesei Dumpei aprit 55 gadu jubileja.

Viņa ir vienīgā, kas drosmīgi maina ampluā, no princesēm un mīlētājām pārejot uz mātēm un pat vecenēm. Viņas ir daiļas savas greizsirdībā, vientulībā un burvestībās, kuru mērķis – ja ne uzveikt, tad apstādināt laiku,” tā par Inesi Dumpi reiz teicis baleta kritiķis Eriks Tivums.

Inesei Dumpei ir dabas dots dejotājas talants. Viņa mācījusies Rīgas horeogrāfijas vidusskolā un jau studiju laikā guvusi starptautisku atzinību.

Nacionālajā baletā primabalerīna strādā no 1977. gada. Ar savu darba sparu, sievietes šarmu un dejas grāciju viņa savaldzinājusi daudzus baleta skatītājus. Kopā ar Latvijas Nacionālās operas trupu dejojusi daudzās pasaules valstīs – Francijā, Dānijā, Norvēģijā, Meksikā, Singapūrā, Austrijā, Venecuēlā u.c.

Dejotājas karjeras laikā izdzīvotas daudzas lielas lomas, taču visdziļāk Inese Dumpe izjutusi komponista Sergeja Prokofjeva mūziku, sevi pierādot titullomās baletos „Pelnrušķīte” un „Romeo un Džuljeta”. 

Gan mākslinieces personība, gan arī skatuves tēls spēj būt ļoti dažāds, ko pierāda viņas panākumi, spilgti izdejojot atšķirīgus raksturus. Pateicoties šim talantam, dejotāja sadarbojusies ar daudziem slaveniem horeogrāfiem - Oļegu Vinogradovu, Aleksandru Lembergu, Natāliju Kasatkinu, Viktoru Vasiļovu, Vladimiru Vasiļjevu, Janinu Pankrati, Jevgeņiju Čangu, Litu Beiris, Aivaru Leimani u.c. 

„Kā jebkura sieviete Inese ir ļoti dažāda, bet viņas personība ir kaut kas mazliet vairāk kā sieviete,” par mākslinieci stāsta Latvijas Nacionālā baleta repetitore Aiša Sila.

Pierādījusi sevi dejotājas tēlā, šobrīd māksliniece ir aktīva Latvijas Nacionālā baleta repetitore. Vislielāko uzmanību viņa velta tieši sieviešu kordebaletam, kā arī palīdz jaunajiem baletdejotājiem attīstīt savus talantus.

Inese Dumpe ir „Aldara balvas” un Latvijas teātru biedrības balvas, kā arī Helēnas Tangijevas-Birznieces balvas laureāte.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti