Kultūras ziņas

Jāņa Baltvilka balvas pasniegšana

Kultūras ziņas

"Dāmu paradīzes" aizkulises

Pieminot Liliju Dzeni 85. dzimšanas dienā

Pieminot Liliju Dzeni 85 gadu dzimšanas dienā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šonedēļ 85 gadu jubileju būtu svinējusi teātra zinātniece un rakstniece Lilija Dzene (1929.gada 25.jūlijs - 2010.gada 3.oktobris).

Lilija Dzene ir viena no izcilākajām teātra zinātniecēm Latvijā. Viņa bija jauno teātra zinātnieku skolotāja un audzinātāja. Latvijas teātra skatītājiem viņa savās grāmatās un recenzijās atklājusi teātra mākslu abpus priekškaram. Viņa bija izcila aktiermākslas pazinēja, precīza un smalka portretētāja, viena no teātra nozares zinātnes radītājām Latvijā. Lilija Dzene ir sarakstījusi vairāk nekā 13 grāmatas.

Kā daudzi citi teātra kritiķi, Lilija Dzene pati nekad nav gribējusi kļūt par aktrisi. Viņai interesēja tieši izrādes veidošanas process. Grāmatās un recenzijās viņa bija pirmā, kura Latvijā par teātri uzdrīkstējās rakstīt no sava "es" pozīcijām. Mūža beigās Lilija Dzene pievērsās enciklopēdiska rakstura darbiem un teātra vēsturei.

Sevis rakstītās grāmatas viņa pielīdzināja mūžībai atkarotiem gabaliņiem. Viena no pēdējam grāmatām, kurai kritiķe bija zinātniskā redaktore, ir enciklopēdija "Teātris un kino biogrāfijās". Vairākos sējumos iznākušo enciklopēdiju veidoja arī teātra zinātniece Rita Melnace un redaktore Māra Niedra, kuras bija ne tikai Lilijas Dzenes kolēģes, bet arī tuvas draudzenes.

"Lilijas Dzenes recenzijās ir ieklausījušies, cik man zināms, absolūti visi aktieri. Cik viņi tur mācās vai nemācās, tā arī ir radoša personība, ļoti komplicēta, ļoti īpatnēja, bet viņas spriedumos ļoti ieklausījās," saka Rita Melnace.

Mēs varbūt pārāk lielu svaru liekam uz ārišķīgām lietām, ārišķīgām piederības zīmēm, bet laikam cilvēku pastāvēšanai visbūtiskākais un svarīgākās ir tieši tās iekšējās [lietas], ar kurām varbūt mēs dalāmies tikai tādās īpašās reizēs, īpaši uzrunāti," reiz teikusi Lilija Dzene.

"Viņa ir izcila teātra rakstniece. Kritisks vērtējums, bet nekad ne iznīcinošs, un, protams, pāri visam - fantastiska humora izjūta, tā ir Lilija Dzene," teic Māra Niedra.

"Spēlmaņu naktī" 2004.gadā Lilijai Dzenei tika piešķirta balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā, bet tas nebūt nebija vienīgais apbalvojums viņas dzīvē. "Lilija ir apjukusi. Tas nu ir redzams un nav noslēpjams," saņemot balvu, teica Lilija Dzene.

"Man visvairāk pietrūkst sarunu ar Liliju Dzeni, šīs tuvības sajūtas un vispār tas, ka viņa bija," atzīst Rita Melnace. "Atmiņas ir tas, ko mēs saglabājam vai arī aizsviežam projām," tā Lilija Dzene.

Lilija Dzene dzimusi Vecpiebalgā, vidusskolā mācījusies Rīgā, kur dzīvojusi tēva brāļa režisora un pedagoga Emīla Mača un Dailes teātra aktrises Lilijas Žvīgules ģimenē. Pabeigusi Maskavas Vissavienības Teātra mākslas institūta teātra zinātņu fakultāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti